Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στους ώμους της επόμενης κυβέρνησης το βάρος της επιβολής ΦΠΑ 23% - Στην αναμονή οικογένειες και φροντιστήρια

Στους ώμους της επόμενης κυβέρνησης το βάρος της επιβολής ΦΠΑ 23% - Στην αναμονή οικογένειες και φροντιστήρια
Η ημερομηνία της 8ης Σεπτεμβρίου που αφορά το χρόνο δήλωσης μεταβολών των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, μετατίθεται για τις 16 Οκτωβρίου
Η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα» της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, θέμα για το οποίο «φρόντισε» η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Με εγκύκλιο της ΓΓΔΕ Κατερίνας Σαββαΐδου, η ημερομηνία της 8ης Σεπτεμβρίου 2015 που αφορά το χρόνο δήλωσης μεταβολών των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, μετατίθεται για τις 16 Οκτωβρίου 2015.
Η μετάθεση αυτή παραπέμπει ουσιαστικά τη λύση του θέματος στην επόμενη κυβέρνηση, αφήνοντας στην αναμονή οικογένειες, φροντιστήρια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΓΓΔΕ «η μετάθεση αυτή κρίθηκε αναγκαία κατόπιν σχετικών αιτημάτων των φορέων και προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής των εν λόγω επιχειρήσεων».
Εν τω μεταξύ, κοντά στο 18% ανέρχεται το μέσο ποσοστό παραβατικότητας των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών στο διάστημα από 24 έως 30 Αυγούστου.
Στο συγκεκριμένο διάστημα διεξήχθησαν από τις εφορίες, την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, 5.286 έλεγχοι σε 5.246 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν παραβάσεις στις 931. Στους ελέγχους συμμετείχαν 1.775 ελεγκτές.
Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, από τις 27 Ιουλίου και μετά, διεξήχθησαν 28.191 έλεγχοι σε 27.392 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν στις 5.367 από αυτές 17.443 παραβάσεις (ποσοστό παραβατικότητας περίπου 19%).
Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όλης της επικράτειας και ο μεγαλύτερος όγκος των διαπιστωμένων παραβάσεων αφορά σε μη έκδοση φορολογικών στοιχείων.
Οι επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν ανήκαν κατά 52,15 % στον κλάδο της εστίασης, κατά 26,32 % στον εμπορικό κλάδο και οι υπόλοιπες στον κλάδο αναψυχής, στον κλάδο παροχής υπηρεσιών, σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε λοιπούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.

Τροποποιητικές
Μέσα στον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε λειτουργία και η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.
Από την έναρξη της λειτουργίας της εφαρμογής, για τα νομικά πρόσωπα που υπέβαλαν αρχική εμπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως και τις 31 Αυγούστου 2015 θα δοθεί επαρκής χρόνος προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά και τυχόν τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς την επιβολή του προβλεπόμενου προστίμου.
Οι τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν αρχικές δηλώσεις που υποβάλλονται από 1 Σεπτεμβρίου 2015 ως και 4 Σεπτεμβρίου 2015 ομοίως δεν θα υπόκεινται σε επιβολή προστίμου, αλλά, εφόσον είναι χρεωστικές, μόνο σε τόκο εκπρόθεσμης καταβολής 0,73%.
Μέχρι την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου θα κάνουν δεκτές οι εφορίες αιτήσεις εκχώρησης μισθωμάτων.

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης