Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα χνάρια των Ελλήνων φοροφυγάδων βαδίζουν οι Ευρωπαίοι - Νοικιάζουν τις βίλες τους και δεν πληρώνουν φόρους

Στα χνάρια των Ελλήνων φοροφυγάδων βαδίζουν οι Ευρωπαίοι - Νοικιάζουν τις βίλες τους και δεν πληρώνουν φόρους
Η «κρυφή» μπίζνα των χιλιάδων ευρώ που, όμως, δεν αποφέρει τίποτα στο κράτος...
Οι ξένοι επιχειρηματίες έμαθαν ότι η Ελλάδα είναι χώρα των φοροφυγάδων και προσήλθαν για επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, αγοράζοντας παραθεριστικές πολυτελείς κατοικίες.
Αγοράζουν ένα ακίνητο ή προτιμούν να χτίσουν εκ τους μηδενός τη βίλα των ονείρων τους με την προοπτική να την μισθώνουν τους θερινούς μήνες.
Η κρυφή μπίζνα αφήνει πολλά κέρδη στους ιδιοκτήτες των ακινήτων που τα νοικιάζουν στους ομοεθνείς τους.
Η αναγγελία της μίσθωσης γίνεται μέσω του διαδικτύου, ενώ όσο για τις αμοιβές και την πληρωμή των παρεχόμενων υπηρεσιών, αυτές γίνονται σε τράπεζες του εξωτερικού.
Στην ανακάλυψη των ξένων φοροφυγάδων, που νοικιάζουν ακίνητα σε τουρίστες συνέβαλε η εφορία (είναι γνωστή στο bankingnews), που έχει υπό τον έλεγχο της παραθεριστικούς προορισμούς.
Οι υπάλληλοι που έκαναν τον έλεγχο αρχικά πήραν την ικανοποίηση διότι έβγαλαν λαυράκι αλλά η ανακάλυψη είχε πολλές εκπλήξεις.
Η βίλα ανήκε σε Ολλανδό ο οποίος την είχε παραχωρήσει σε οικογένεια ξένων.
Το μίσθωμα για τη διαμονή στην πολυτελή βίλα έφθανε τις 6.000 ευρώ.
Οι ένοικοι είχαν πολύ καλή συνεργασία με τους υπαλλήλους της εφορίας δίνοντας το συμβόλαιο της μίσθωσης.
Οι έλεγχοι συνεχίστηκαν στην περιοχή, όπου εντοπίσθηκαν άλλες δύο παραθεριστικές κατοικίες που είχαν παραχωρηθεί σε αλλοδαπούς πελάτες.
Οι ιδιοκτήτες στις περιπτώσεις αυτές ήταν ένας Γερμανός και ένας Βρετανός.
Όσο για το ενοίκιο που ζητούσαν ήταν 6.000 και 7.000 ευρώ την εβδομάδα.
Οι έλεγχοι πράγματι απέδωσαν καλύτερα του αναμενόμενου.
Στην τουριστική περιοχή, η κρυφή επιχειρηματική δραστηριότητα των ξένων βρίσκεται στο ζενίθ, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, διότι οι μισθώσεις γίνονται ερήμην της εφορίας.
Τα έσοδα της παράνομης επιχείρησης ανέρχονται σε 24.000 ευρώ το μήνα.
Όταν ο εκμισθωτής καταφέρει να κλείσει την πολυτελή βίλα του όλη την τουριστική σεζόν μπορεί να βάλει στην τσέπη του τουλάχιστον 100.000 ευρώ χωρίς το ελληνικό δημόσιο να εισπράξει ένα ευρώ.
Οι ξένοι ιδιοκτήτες ακινήτων επέλεξαν να επενδύσουν στον τουρισμό ίσως γιατί η Ελλάδα είναι η πιο όμορφη χώρα της Μεσογείου για διακοπές, αλλά και για τον λόγο ότι η φοροδιαφυγή οργιάζει, διότι ο φορολογικός μηχανισμός αδυνατεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του.
Η επιτυχία των υπαλλήλων της εφορίας για να ολοκληρωθεί απαιτεί πολλές ώρες εργασίας στο γραφείο έτσι ώστε η διαδικασία να κάνει τον καταλογισμό των προστίμων στους αλλοδαπούς ιδιοκτήτες ακινήτων.
Οι αλλοδαποί φοροφυγάδες θα ενημερωθούν τους επόμενους μήνες για τα υψηλά πρόστιμα που τους επέβαλε η εφορία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews, οι φοροφυγάδες θα λάβουν πρόστιμα ισόποσης αξίας για την εκμίσθωση της κατοικίας που ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ.
Στην περίπτωση, όμως, που η αξία του συμβολαίου εκμίσθωσης ήταν μικρότερης αξίας των 5000 ευρώ το πρόστιμο θα ήταν μόλις 250 ευρώ.
Η νομοθεσία, όπως μας πληροφόρησαν, προβλέπει μια παράβαση για τον ιδιοκτήτη και προσδιορίζεται στην έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Οι υπάλληλοι που συμμετείχαν στους ελέγχους ανέφεραν: «εμείς τους πιάνουμε και το επίσημο κράτος σχεδόν τους αθωώνει με κάποια πρόστιμα».
Οι άνθρωποι, που θα συνεχίσουν να κάνουν ελέγχους για αυτές τις περιπτώσεις, υποστηρίζουν ότι η νομοθεσία θα έπρεπε να ήταν ακόμη πιο σκληρή και να προβλέπει την κατάσχεση της κατοικίας από τον ιδιοκτήτη που κλέβει το κράτος.
Ο εντοπισμός του ιδιοκτήτη θα γίνει χάρη στις αλλαγές που έχουν γίνει στη νομοθεσία, που προβλέπει ότι ο αλλοδαπός αγοραστής θα πρέπει να έχει ορίσει αντίκλητο στην εφορία από τη στιγμή που πραγματοποιήσει την αγορά του ακινήτου.
Με την υπάρχουσα νομοθεσία η εφορία μπορεί να προχωρήσει στην εκποίηση της περιουσίας στην περίπτωση που δεν καταβληθούν τα πρόστιμα μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα που ορίζει η ίδια νομοθεσία.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης