Τελευταία Νέα
Οικονομία

Handelsblatt: Ανοικτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και το πρόβλημα του Schaeuble

tags :
Handelsblatt: Ανοικτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και το πρόβλημα του Schaeuble
Το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν θα εμπλακεί άμεσα στο ελληνικό πρόγραμμα φέρνει σε δυσχερή θέση τον Schaeuble ο οποίος θα είναι δύσκολο να πείσει τους σκεπτικιστές στο Γερμανικό κοινοβούλιο...
Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδος, ωστόσο ο Schaeuble επιδίωκε ρητή δέσμευση χωρίς ενδοιασμούς.
Δεν αποκλείεται ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ να έχει προβλήματα στην Γερμανική βουλή αναφέρει η Handelsblatt
Πριν από την έναρξη του Eurogroup την Παρασκευή 14/8, οι υπουργοί Οικονομικών είχαν επανειλημμένα υπογραμμίσει τη σημασία της σαφούς δέσμευσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο νέο πακέτο διάσωσης 86 δισ ευρώ για την Ελλάδα. Αλλά αντί να σφραγιστεί αυτή η συμμετοχή του ΔΝΤ, όπως είχε συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ η Lagarde  η επικεφαλής του ΔΝΤ έθεσε όρους.
Πρώτον, η Ελλάδα πρέπει να προβεί σε πολύ μεγάλης κλίμακας μεταρρυθμίσεις στα φορολογικά και συνταξιοδοτικό έως τον Οκτώβριο
Δεύτερον, οι ευρωπαίοι να προβούν σε κινήσεις σοβαρής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το χρέος στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο και η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανακάμψει μόνη της στηριζόμενη μόνο στις δικές της μεταρρυθμίσεις, υποστήριξε η Lagarde.
Οι Ευρωπαίοι πρέπει να δεσμευτούν για τη σημαντική ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδος αν θέλουν την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα των 86 δισεκ.
Μεταξύ των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα κατά τις διαπραγματεύσεις περιλαμβάνεται η απελευθέρωση των φαρμακείων και αρτοποιείων.
Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Schaeuble ο οποίος θα είναι δύσκολο να πείσει τους σκεπτικιστές στο Γερμανικό κοινοβούλιο.
Για τους βουλευτές που εξακολουθούν να τάσσονται κατά του όχι στην στήριξη της Ελλάδος η ψηφοφορία στην Bundestag την Τετάρτη 19/8, θα είναι σημαντική.
Όσοι τάσσονται κατά του όχι στην στήριξη της Ελλάδος  ζητούσαν να υπάρξει εμπλοκή του ΔΝΤ.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι το σημαντικό κριτήριο της τελικής τους απόφασης.
Σημειώνεται ότι περίπου 100 βουλευτές έχουν εκφράσει δυσπιστία για το νέο ελληνικό πρόγραμμα των 86 δισεκ. της Ελλάδος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης