Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έτοιμη για νέο δάνειο – «γέφυρα» η Κομισιόν, σε περίπτωση εμπλοκής με τη νέα ελληνική συμφωνία

Έτοιμη για νέο δάνειο – «γέφυρα» η Κομισιόν, σε περίπτωση εμπλοκής με τη νέα ελληνική συμφωνία
Αύριο (14/8) το έκτακτο Eurogroup για την κύρωση της συμφωνίας - Στις 18 ή 19 Αυγούστου αναμένεται να ψηφίσει επί της συμφωνίας η Bundestag
Η Κομισιόν φέρεται να έχει προετοιμαστεί με Σχέδιο Β για την Ελλάδα, σε περίπτωση που υπάρξει εμπλοκή με την έγκριση της νέα συμφωνίας σε πολιτικό επίπεδο.
Ειδικότερα, η Κομισιόν φέρεται να έχει σχέδιο για νέο δάνειο – «γέφυρα» για την Ελλάδα, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο από τις εξελίξεις, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της, η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Το σχέδιο Β θεωρείται απαραίτητο, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα το ενδεχόμενο απόρριψης της συμφωνίας από το Eurogroup της Παρασκευής (13/8).
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει στις 20 Αυγούστου στην ΕΚΤ ομόλογα και τόκους, ύψους 3,4 δισ. ευρώ, για αυτό και θεωρείται κρίσιμη η άμεση χρηματοδότηση της χώρας.
Η FAZ προσθέτει πως αν η χώρα αποτύχει να αποπληρώσει την ΕΚΤ, τότε η ελληνική οικονομία θα καταρρεύσει.
Πάντως, επισημαίνει πως η Φινλανδία ενέκρινε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα σήμερα, Πέμπτη, ενώ η Κομισιόν επιθυμεί την έγκριση της συμφωνίας από το Eurogroup άμεσα.
Στη συνέχεια αναφέρει πως η κρισιμότερη ίσως ψηφοφορία επί της συμφωνίας, αυτή στο Κοινοβούλιο της Γερμανίας, αναμένεται να λάβει χώρα είτε στις 18, είτε στις 19 Αυγούστου.
Η Γερμανία προκρίνει ως λύση ένα νέο δάνειο – «γέφυρα» για την Ελλάδα, οπότε θεωρείται πιθανή μια απόρριψη του νέου ελληνικού προγράμματος.


Το σχέδιο Β της Κομισιόν, για νέο δάνειο – «γέφυρα» στην Ελλάδα, ύψους 6,04 δισ. ευρώ

Σχέδιο Β για νέο δάνειο – «γέφυρα» έχει συντάξει η Κομισιόν και είναι έτοιμη να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, σε περίπτωση που υπάρξει εμπλοκή στο Eurogroup, που θα λάβει χώρα αύριο, Παρασκευή 14 Αυγούστου.
Ειδικότερα, στο έγγραφο της Κομισιόν αναφέρεται πως σε περίπτωση εμπλοκής για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, η χώρα θα λάβει άμεση χρηματοδότηση 6,04 δισ. ευρώ, υπό τη μορφή δανείου – «γέφυρας», ώστε να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της.
Αναλυτικότερα, επισημαίνεται πως:
«Στις 17 Ιουλίου 2015 η Ελλάδα έλαβε βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική βοήθεια από την Ένωση, που της επέτρεψε να καλύψει τις άμεσες οικονομικές υποχρεώσεις της, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, με στόχο να μπορέσει να εξασφαλίσει την μακροπρόθεσμη οικονομική βοήθεια από τον ESM, μέσω ενός νέου προγράμματος.
Εντούτοις, δεδομένων των στενών χρονικών περιθωρίων, αλλά και επειδή το νέο πρόγραμμα πρέπει να λάβει την έγκριση των εθνικών Κοινοβουλίων, το νέο πρόγραμμα δεν είναι ακόμα διαθέσιμο στην Ελλάδα και για αυτό χρειάζεται περαιτέρω βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση από την Ένωση, έως τα μέσα του Σεπτεμβρίου του 2015.
Η Ελλάδα ζήτησε αυτή την περαιτέρω χρηματοδότηση στις [χχ] Αυγούστου του 2015.
Η παροχή οικονομικής βοήθειας από την Ένωση στην Ελλάδα, μέσω του EFSM, θα διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα στην Ένωση και την Ευρωζώνη.
Η αρωγή της Ένωσης θα εκταμιευτεί σε μία δόση και θα συνδεθεί με όρους οικονομικής πολιτικής».
Σημειώνεται ότι στο έγγραφο ορίζεται ότι το μέγιστο ύψους του δανείου μπορεί να αγγίξει τα 6,04 δισ. ευρώ, ενώ η μέγιστη διάρκεια να είναι τρεις μήνες.
Επισημαίνεται, ακόμα, πως τα κονδύλια θα είναι άμεσα διαθέσιμα στην Ελλάδα, εφόσον εγκριθεί το δάνειο – «γέφυρα» και θα δοθούν σε μία δόση στη χώρα.

Embedded image permalink

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης