Οικονομία

Βρυξέλλες: Πιθανή η επίτευξη συμφωνίας έως την Τρίτη - Έγκριση από την Βουλή στις 13/8 και άμεση εκταμίευση της δόσης

Βρυξέλλες: Πιθανή η επίτευξη συμφωνίας έως την Τρίτη - Έγκριση από την Βουλή στις 13/8 και άμεση εκταμίευση της δόσης
«Όλα λειτουργούν βάσει του Plan A, δηλαδή συμφωνία με εκταμίευση έως τις 20 Αυγούστου»
Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο να «κλείσει» τη συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών έως την επόμενη Τρίτη, αναφέρει κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο, εφόσον υπάρξει συμφωνία έως την Τρίτη, τότε η πρώτη δόση του νέου δανείου θα μπορούσε να εκταμιευτεί έως τις 20 Αυγούστου.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, εξηγεί χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν ολοκληρωθεί εντός του Σαββατοκύριακου.
«Εφόσον υπάρξει συμφωνία στο μνημόνιο κατανόησης (ΜοU) και στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους έως την Τρίτη, τότε η συμφωνία θα μπορούσε να εγκριθεί την Πέμπτη» συμπληρώνει ο ίδιος αξιωματούχος.
Σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το Eurogroup θα μπορούσε να συγκληθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή και να ανάψει το πράσινο «φως» στο τριετές δάνειο των 86 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, συνεχίζει ο αξιωματούχος, η έγκριση ενός ακόμη πακέτου μέτρων από την ελληνική Βουλή θα προλείαινε το έδαφος για την εκταμίευση της πρώτης δόσης πριν την κρίσιμη ημερομηνία της 20ης Αυγούστου, όπου η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει 3,2 δισ. στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Όλα λειτουργούν βάσει του Plan A, δηλαδή συμφωνία με εκταμίευση έως τις 20 Αυγούστου» σημειώνει χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι δεν παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Τι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr
Την 10η Αυγούστου χαρακτήρισε σήμερα αξιωματούχος της ευρωζώνης ως «ημερομηνία-κλειδί», καθώς τότε θα διαφανεί εάν μια συμφωνία μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών για το νέο πρόγραμμα στήριξης είναι εφικτή πριν από τις 20 Αυγούστου.
Η ίδια πηγή ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως μέχρι στιγμής ο στόχος αυτός φαίνεται πραγματοποιήσιμος, ωστόσο προϋποθέτει τεράστιες προσπάθειες μέσα στο Σαββατοκύριακο τόσο από τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών όσο και από τις ελληνικές αρχές.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mina Andreeva, δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση, αλλά να γίνει μια ενημέρωση από τους θεσμούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και την πρόοδο που έχει σημειωθεί.
Eρωτηθείσα σχετικά με το ελληνικό ζήτημα κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, ανέφερε πως οι εμπειρογνώμονες που βρίσκονται στην Αθήνα εργάζονται εντατικά για την ολοκλήρωση του κειμένου της συμφωνίας.
«Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή νεότερα για το πότε θα παραλάβουν τα κράτη μέλη το εν λόγω κείμενο για να προχωρήσουν στις εθνικές διαδικασίες, δηλαδή τη ψήφισή του από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε δάνειο - γέφυρα εμμένει ο Schaeuble
Στο δάνειο – γέφυρα φαίνεται να επιμένει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung» εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα δεν θα ολοκληρωθούν εγκαίρως.
Ο Schaeuble, σύμφωνα με την εφημερίδα, φέρεται να είπε σε κύκλους του υπουργείου ότι «ένα πρόγραμμα που θα συμβάλει με 80 και πλέον δισ. ευρώ χρειάζεται μια πραγματικά στερεή βάση».
Ως εκ τούτου, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι υπέρ ενός δανείου – γέφυρα, σημειώνοντας στους συνεργάτες του ότι ένα δάνειο – γέφυρα είναι καλύτερο από μια ατελή συμφωνία.
Εν τω μεταξύ, όπως επισημαίνεται στο άρθρο, ο Schaeuble βάλλει κατά του προέδρου της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, o οποίος δηλώνει την αισιοδοξία του ότι θα επέλθει σύντομα συμφωνία, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποια δύσκολα σημεία που είναι υπό διαπραγμάτευση.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης