Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αγώνας δρόμου για την ψήφιση του τρίτου μνημονίου μέχρι 18 Αυγούστου - Εμπόδιο οι απαιτήσεις των δανειστών

Αγώνας δρόμου για την ψήφιση του τρίτου μνημονίου μέχρι 18 Αυγούστου - Εμπόδιο οι απαιτήσεις των δανειστών
Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και η υπογραφή του τρίτου δανείου και όχι μια προσωρινή λύση
Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τετραμερή και να ψηφιστεί το τρίτο μνημόνιο μέχρι τις 18 Αυγούστου επιδίδεται η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Ωστόσο ο δρόμος είναι στρωμένος με εμπόδια, δεδομένων των υψηλών απαιτήσεων των δανειστών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM), οι οποίοι ζητούν την ψήφιση δύσκολων μέτρων, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση χρημάτων.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, οι αλλαγές στα εργασιακά και η αύξηση της φορολόγησης των αγροτών, θέμα που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε όλα τα κόμματα.
Γνωρίζοντας ότι η Αθήνα χρειάζεται τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ το διάστημα 20 Αυγούστου-21 Σεπτεμβρίου και άλλα 7,16 δισ. ευρώ ως τις αρχές Οκτωβρίου για τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της, οι Declan Costello (ΕΕ), Rasmus Refer (ΕΚΤ), Nicola Giammarioli (ESΜ) και Delia Velculescu (ΔΝΤ) θα εντείνουν τις πιέσεις τους για νέο «πακέτο» με προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ψηφίσει η ελληνική πλευρά, όπως έχει μεταδώσει το www.bankingnews.gr.
Κατά τις πληροφορίες, αυτό θα περιλαμβάνει: την άμεση κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή ισοδυνάμων, την αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ, την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, την κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των “προνομιούχων: δικαιούχων ως τον Μάρτιο, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και απελευθέρωση αγορών.
Στο τραπέζι υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ενός δανείου – γέφυρα σε περίπτωης που δεν τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις μέχρι τις 20 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία πρέπει να πληρωθεί το ομόλογο της ΕΚΤ, ύψους 3,2 δισ. ευρώ.
Ωστόσο επιθυμία της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και η υπογραφή του τρίτου δανείου και όχι μια προσωρινή λύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης