Τελευταία Νέα
Οικονομία

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Το σχέδιο του Schaeuble να αποδυναμώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω Ελλάδας

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Το σχέδιο του Schaeuble να αποδυναμώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω Ελλάδας
Ο Schaeuble σκέφτεται να αναθέσει σε πολιτικά ανεξάρτητες αρχές ορισμένες δραστηριότητες αποδυναμώνοντας τις αρμοδιότητες της Επιτροπής.
Η ελληνική κρίση αποτέλεσε αφορμή ώστε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών να θέλει να αλλάξει πολλά και να αποδυναμώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει η Γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικών, η Επιτροπή δεν μπορεί να είναι μια «κυβέρνηση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και  θεματοφύλακας των Συνθηκών.
Ο ίδιος σκέφτεται να αναθέσει ορισμένες  λειτουργίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε πολιτικά ανεξάρτητες αρχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Schaeuble στοχεύει να διασφαλίσει ότι η αρχική λειτουργία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  είναι θεσμικά ανεξάρτητη και θεματοφύλακας των συνθηκών της ΕΕ.
Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών ζήτησε, σύμφωνα με διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ πριν από δύο εβδομάδες να εξεταστεί αν ο πυρήνας των δραστηριοτήτων της Επιτροπής, όπως η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με την επίτροπο ανταγωνισμού και την εποπτεία των κανόνων εσωτερικής  αγοράς μπορεί να παραμένουν υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Schaeuble σκέφτεται να αναθέσει σε πολιτικά ανεξάρτητες αρχές ορισμένες δραστηριότητες αποδυναμώνοντας τις αρμοδιότητες της Επιτροπής.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ θα θέσει το θέμα αυτό ως προτεραιότητα κατά την ολλανδική Προεδρία της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016.
Επίσης φαίνεται ότι ο Schaeuble θέλει να αποδυναμώσει τον   Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker ο οποίος μάλιστα είχε πολλές απευθείας επαφές με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Οι συζητήσεις ερήμην του Eurogroup έχουν ενοχλήσει τον Schaeuble ο οποίος  έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι π.χ. η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι μέρος της διαπραγματευτικής εντολής της Επιτροπής, αλλά το Eurogroup ως εκπρόσωπος των ευρωπαίων δανειστών.
Ο Scaheuble υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  δεν μπορεί να λειτουργήσει ταυτόχρονα ως θεματοφύλακας των Συνθηκών και ως μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση.
Από το περιβάλλον Juncker τονίζεται ότι η πρωτοβουλία Schaeuble  εκφράζει μια «πολύ Γερμανική» άποψη για τα ευρωπαϊκά πράγματα.
Κατά την FAZ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέτυχε να επιβάλει κανόνες για την εσωτερική αγορά και τον  ανταγωνισμό, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, αλλά και να εκτελέσει την  εντολή για την προώθηση του κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης