Τελευταία Νέα
old

Στην κλίνη του Προκρούστη των τραπεζών τα ακίνητα - Επανεξετάζεται η αξία όσων λειτουργούν ως εγγύηση

Στην κλίνη του Προκρούστη των τραπεζών τα ακίνητα - Επανεξετάζεται η αξία όσων λειτουργούν ως εγγύηση
Στο στάδιο επαναξιολόγησης των ακινήτων προκύπτει νέα χαμηλότερη αξία που μπορεί να φθάνει στα επίπεδα του 50% από την αρχική
Οι φάκελοι των δανείων που έχουν ως εγγύηση ακίνητα θα επανεξεταστούν ένας προς ένας.
Οι αρμόδιες διευθύνσεις αξιολόγησης ακινήτων των τραπεζών πήραν εντολές να επανεκτιμήσουν την αξία τους καθώς έχουν ρόλο εξασφάλισης του δανείου.
Η επανεξέταση της αξίας των ακινήτων δημιουργεί τεράστια προβλήματα και στις δύο πλευρές.
Η τράπεζα μπορεί να ζητήσει νέες εξασφαλίσεις ενώ ο δανειολήπτης θα πρέπει να συνεισφέρει νέες εγγυήσεις για να διατηρήσει τους αρχικούς όρους δανειοδότησης.
Το βέβαιο είναι ότι στο στάδιο επαναξιολόγησης των ακινήτων προκύπτει νέα χαμηλότερη αξία που μπορεί να φθάνει στα επίπεδα του 50% από την αρχική.
Το πρόβλημα της νέας αποτίμησης του ακινήτου θα έρθει επιτακτικά στο τραπέζι μετά και τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης με τις αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ορίζει ως τιμή εκκίνησης την εμπορική αξία στους πλειστηριασμούς.
Οι εκτιμητές ακινήτων των τραπεζών πρέπει να προσδιορίζουν την αξία άμεσης ρευστοποίησης του ακινήτου σε κανονικές οικονομικές συνθήκες ενώ δεν θα λάβουν υπόψη τις τιμές ακινήτων που πουλήθηκαν τσάμπα λόγω οικονομικής ασφυξίας. Από την έως τώρα αξιολόγηση προκύπτει ότι τα « μικρά» διαμερίσματα από 100 τ.μ. έως 120 τ.μ. και η άδεια κατασκευής είναι μετά το 2000 έχουν τις μικρότερες απώλειες σε σχέση με τα «μεγάλα».
Όσα κτίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 2000 κρατούν την αξία τους η οποία μπορεί να πολλαπλασιαστεί ανάλογα σε τον όροφο είναι το διαμέρισμα. Η αξιολόγηση δίνει επίσης πόντους όταν το ακίνητο έχει πρόσβαση σε κεντρικούς οδικούς άξονες όπως και σε σταθμούς του ΜΕΤΡΟ.
Η μέχρι τώρα αξιολόγηση δείχνει ότι με την τρέχουσα αποτίμηση δεν καλύπτουν το αρχικό δάνειο παρότι ο δανειολήπτης τηρεί τις υποχρεώσεις τους έναντι της τράπεζας τα τελευταία 10 με 15 χρόνια.
Η αξιολόγηση των εκτιμητών δεν θα καθορίζει την τελική απόφαση της τράπεζας καθώς η έκθεση του εκτιμητή ακινήτου είναι το πρώτο βήμα για την επαναξιολόγηση των εγγυήσεων. Πάντως τα πρώτα στοιχεία για την αξία των ακινήτων των επιχειρηματικών δανείων είναι απογοητευτικά καθώς εδώ δεν μπορεί να υπολογιστεί η αξία της άμεσης ρευστότητας του ακινήτου διότι δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενος αγοραστής. Πρόκειται για μια «νεκρή» αγορά ανέφερε στέλεχος τράπεζας.
Στην παρούσα φάση δεν μπορεί να υπολογιστεί η αξία που υπολείπεται από την κατακόρυφη πτώση των τιμών. Μέχρι πρότινος η εμπορική αξία είχε περιεχόμενο στην ελεύθερη αγορά ενώ το κράτος χρησιμοποιεί την αντικειμενική αξία για τον υπολογισμό του φόρου .
Η γενική διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ κ. Παναγιώτα Καλαποθαράκου είπε στο bankingnews ότι η θεσμοθέτηση της εμπορικής αξίας στη διαδικασία των πλειστηριασμών αλλάζει άρδην το σκηνικό της αγοράς και δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στους δανειολήπτες οι οποίοι την ίδια στιγμή πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ και όλους τους φόρους στην αντικειμενική αξία του ακινήτου. Η κα Καλαποθαράκου τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι ο προσδιορισμός της εμπορικής αξίας και προτείνει τη δημιουργία ανεξάρτητου φορέα που θα προσδιορίζει την εμπορική τιμή του ακινήτου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης