Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαρουφάκης: Η θανατηφόρος αναβολή της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

Βαρουφάκης: Η θανατηφόρος αναβολή της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους
Το μη βιώσιμο χρέος, αργά ή γρήγορα, θα διαγραφεί, αλλά ο χρόνος που θα συμβεί αυτό κάνει μεγάλη διαφορά σε όρους οικονομικών προοπτικών μιας χώρας
Για θανατηφόρα αναβολή της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, που ξαναχτυπά μέσω νέου του άρθρου στο Project-Syndicate.
Την ώρα που σχεδόν ολόκληρη η υφήλιος μιλά για τον Γ. Βαρουφάκη μετά τις αποκαλύψεις - σοκ για το Plan B του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο ίδιος επανέρχεται με... άρθρο του για το χρέος.
Μάλιστα χαρακτηρίζει θανατηφόρα κάθε αναβολή των διαδικασιών αναδιάρθρωσής του.

Το περιεχόμενο του άρθρου του Γ. Βαρουφάκη έχει ως εξής:
Ο στόχος μιας αναδιάρθρωσης του χρέους είναι η μείωση του όγκου των δανείων που θα απαιτηθούν για τη διάσωση μιας αφερέγγυας οντότητας.
Οι πιστωτές προσφέρουν αναδιάρθρωση χρέους για να λάβουν ως επιστροφή περισσότερη αξία και με στόχο την όσο το δυνατόν μικρότερη χρηματοδότηση της αφερέγγυας οντότητας.
Οι δανειστές της Ελλάδας όμως μοιάζουν ανήμποροι να εκτιμήσουν τη συγκεκριμένη χρηματοοικονομική αρχή.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, έχει ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία εδώ και πέντε ολόκληρα χρόνια.
Και η διαδικασία αυτή δεν έχει αλλάξει.
Οι δανειστές είχαν δεσμευθεί απέναντι στην Ελλάδα πως, μόλις η χώρα κατόρθωνε να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα, εκείνοι θα έλεγαν ναι στην ελάφρυνση του χρέους.
Κάτι το οποίο όμως δεν έκαναν.
Η συμφωνία που επετεύχθη στις 12 Ιουλίου, η οποία αποτελεί πλέον το σημείο αναφοράς της σχέσης της Ελλάδας με την Ευρωζώνη, είναι η ίδια με την πατέντα που ακολουθείται τα τελευταία 5 χρόνια.
Η αναδιάρθρωση του χρέους έρχεται στο τέλος μιας μακράς διαδικασίας, υπό την εξής ιεραρχία: δημοσιονομική προσαρμογή, ύφεση, αποτυχία προγράμματος.
Η νέα συμφωνία για την Ελλάδα ξεκινά με τη βασική παραδοχή ενός νέου και σκληρού γύρου λιτότητας.
Η νέα συμφωνία για την Ελλάδα αφορά στη διαπραγμάτευση - μέσα στο καλοκαίρι - για ένα νέο, μεγάλο δάνειο το οποίο αντιστοιχεί στο 48% του ΑΕΠ κι ενώ το ελληνικό χρέος βρίσκεται ήδη πάνω από το 180% του ΑΕΠ.
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις οποίες συμμετείχα κι εγώ, από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 5 Ιουλίου, δεν σταματούσα να προτείνω στους πιστωτές της Ελλάδας μια σειρά από έξυπνες ανταλλαγές χρέους (smart debt swaps).
Οι προτάσεις μας δεν απορρίφθηκαν, απλά δεν συζητήθηκαν ποτέ.
Η πολιτική βούληση στο Eurogroup ήταν σαφής και αφορούσε στο να αγνοούνται οι ελληνικές πρότασης, ώστε να αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις και να τεθεί τραπεζική αργία στην Ελλάδα.
Το μη βιώσιμο χρέος, αργά ή γρήγορα, θα διαγραφεί, αλλά ο χρόνος που θα συμβεί αυτό κάνει μεγάλη διαφορά σε όρους οικονομικών προοπτικών μιας χώρας.
Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο κατώφλι μιας ανθρωπιστικής κρίσης, γιατί οι δανειστές επιμένουν να αναβάλλουν την αναδιάρθρωση του χρέους της, μια αναδιάρθρωση που είναι μονόδρομος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης