Τελευταία Νέα
old

Οι «καρχαρίες» της λίστας Λαγκάρντ δεν πήγαν για ρύθμιση! - Κάποιοι λένε ότι είναι… πάμφτωχοι!

Οι «καρχαρίες» της λίστας Λαγκάρντ δεν πήγαν για ρύθμιση! - Κάποιοι λένε ότι είναι… πάμφτωχοι!
H Εφορία Μεγάλου Πλούτου που σηκώνει το βάρος της προσπάθειας δίνει τη μάχη με ολιγάριθμο προσωπικό
Οι «καρχαρίες» της φοροδιαφυγής και της λίστας Λαγκάρντ παρέμειναν στην έπαυλη ή στο πολυτελές σκάφος τους ενώ απέφυγαν ακόμη και τη διαδικασία εκπροσώπησής τους δια αντιπροσώπου δηλαδή μέσω δικηγόρου για τη ρύθμιση των οικονομικών εκκρεμοτήτων με την αρμόδια υπηρεσία ελέγχου.
Την εικόνα αυτή μας περιγράφει ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που ασχολήθηκε με τους φοροφυγάδες της λίστας Λαγκάρντ.
Ο ίδιος μας ανέφερε ότι τα έσοδα ήταν ικανοποιητικά αν το μέτρο σύγκρισης είναι ότι μέχρι πρόσφατα δεν είχαν την παραμικρή είσπραξη και επικαλέστηκε τη γνωστή παροιμία που λέει «Κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει»
Επίσης μας έδωσε πολύ καλό κλίμα για τους επώνυμους που πιάστηκαν στην τσιμπίδα του νόμου. Όμως στάθηκε μόνο στους συγγενείς πρώτου βαθμού του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Το μόνο που άφησε να του …ξεφύγει ήταν για την πληρωμή που έφθασε σε μερικά «ζεστά» εκατομμύρια ευρώ και τα οποία μπήκαν στα ταμεία του κράτους.
Η ίδια πηγή είπε ότι η Εφορία Μεγάλου Πλούτου που σηκώνει το βάρος της προσπάθειας δίνει τη μάχη με ολιγάριθμο προσωπικό ενώ την ίδια στιγμή αναγνώρισε ότι δεν έχει στη διάθεσή της όλα εκείνα τα τεχνικά μέσα που θα συνέβαλαν στη μεγιστοποίηση της απόδοσης.
Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει στη γωνία τους «καρχαρίες» της φοροδιαφυγής και ο συνολικός τους αριθμός δεν ξεπερνά τους δεκαπέντε. Πρόκειται για ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες που αποφεύγουν τον συμβιβασμό με τις φορολογικές αρχές και την ίδια στιγμή εμφανίζονται αποφασισμένοι να οδηγήσουν την υπόθεση στα άκρα.
Η ίδια πηγή μας ανέφερε ότι οι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες παρότι εμφανίζονται σε θέσεις προέδρων και ως διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών τους δίνουν την εικόνα στις φορολογικές Αρχές ότι δεν μπορούν να πληρώσουν διότι σήμερα είναι …φτωχοί.
Το πιο σημαντικό όλων είναι ότι στο όνομα τους δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία. Η προσφιλής επιχειρηματολογία είναι εστιασμένη στο γεγονός ότι κάποτε είχαν λεφτά ενώ σήμερα δεν έχουν τίποτα, άρα δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα πρόστιμα για τα χρήματα που υπήρξαν κάποτε στο παρελθόν ;
Το κρίσιμο για τους «καρχαρίες» φοροφυγάδες που εμφανίζονται ως πάμφτωχοι είναι ότι αρκετοί δεν κατέφυγαν σε ένδικα μέσα για να υποστηρίξουν τη θέση τους έναντι των φορολογικών Αρχών. Να σημειωθεί ότι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη απαιτεί την καταβολή του 50% της συνολικής οφειλής με βάση τον καταλογισμό που έχει κάνει η εφορία.. Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες στοχεύουν να εισπράξουν περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ από τους επώνυμους και ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες. Πηγή του υπουργείου Οικονομικών αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για τις περιπτώσεις των επιφανών φοροφυγάδων να χρησιμοποιηθούν νέα και σκληρά μέτρα χωρίς όμως να δώσει δείγματα γραφής.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης