Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χ. Σπίρτζης: Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το καθεστώς με τα δάνεια των τηλεοπτικών σταθμών

Χ. Σπίρτζης: Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το καθεστώς με τα δάνεια των τηλεοπτικών σταθμών
«Προσπαθούμε να σταματήσουν οι δοσοληψίες που με αδιαφάνεια υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια»
Το νομοσχέδιο για τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών βρίσκεται σε διαβούλευση και ο αναπληρωτής υπουργός υποδομών, μεταφορών και δικτύων Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξή του στην εκπομπή «ΟΝ ΕΡΤ» εξήγησε τι μέλλει γενέσθαι.
«Οι άδειες, όπως θυμάστε ήταν προσωρινές και ανανεώνονται κάθε χρόνο» ανέφερε αρχικά για το παλαιό καθεστώς ο Σπίρτζης και συνέχισε.
«Το ελάχιστο κεφάλαιο της εταιρείας, εάν θυμάμαι καλά στο νομοσχέδιο, πρέπει να είναι 8 εκατομμύρια.
Μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου και την έκδοση των απαραίτητων κανονιστικών διατάξεων, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, θα κάνει ένα μειοδοτικό διαγωνισμό και όποιος δώσει περισσότερα χρήματα, αυτός θα έχει και την αντίστοιχη άδεια.
Αυτές οι οριζόντιες τοποθετήσεις με βάση το τι γίνεται στην Ευρώπη είναι σχετικές.
Γιατί είναι άλλος ένας τηλεοπτικός σταθμός που απευθύνεται σε 80 ή, 100 εκατομμύρια κοινό, είναι άλλος αυτός που απευθύνεται σε 10, ή σε κάποιες χιλιάδες ανάλογα με τη περιφέρεια, ή ανάλογα και την κατάσταση της χώρας.
Γιατί η διαφημιστική πίτα, η συγκεκριμένη αγορά σε κάθε χώρα ποικίλει ανάλογα με την οικονομική της κατάσταση.
Άρα καλό θα είναι με σύνεση να ρυθμίζουμε κάθε φορά την δική μας αγορά, με βάση αυτά που ισχύουν στην δική μας χώρα.
Αν δεν πληρούν τα χαρακτηριστικά και δεν πλειοδοτήσουν στο διαγωνισμό που θα γίνει, προφανώς και δεν θα πάρουν την άδεια».
Ο υπουργός σχολίασε και για τα μεγάλα δάνεια που έπαιρναν τηλεοπτικοί σταθμοί από τράπεζες.
«Υπάρχουν και αντίστοιχα δημοσιεύματα, τηλεοπτικοί σταθμοί και εταιρείες που ανήκουν οι ιδιοκτήτες τους, έπαιρναν δάνεια από τις τράπεζες που είναι στην κατάσταση που είναι και που της έχει πληρώσει με πολύ αίμα ο ελληνικός λαός.
Προφανώς χωρίς να αποπληρώνονται.
Επομένως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί εκεί έχουμε μια παράξενη δοσοληψία του τραπεζικού συστήματος, του πολιτικού συστήματος και των ιδιοκτητών καναλιών.
Και αυτό επιχειρούμε να λύσουμε, να σταματήσουν όλες αυτές οι δοσοληψίες που με αδιαφάνεια υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια.
Και πραγματικά το ερώτημα είναι πολύ απλό και όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε, κυρίως οι πολίτες, τι γίνεται όλα αυτά τα χρόνια.
Πώς είναι δυνατόν να έχεις μια επιχείρηση η οποία μόνιμα είναι ελλειμματική και όλα αυτά τα χρόνια να τη διατηρείς;
Άρα αποσκοπείς κάπου αλλού.
Και το αλλού ήταν κατά τη γνώμη μου να πιέσουν το πολιτικό σύστημα για άλλα πράγματα. Είναι κάτι που το έχουμε ζήσει πάρα πολλές 10ετίες και τώρα τελευταία ακόμη περισσότερο.
Θυμάστε τι έγινε και στην εβδομάδα που είχαμε το δημοψήφισμα και τη στάση αυτών των καναλιών, ή αν θέλετε τον κώδικα δεοντολογίας που όφειλαν να τηρήσουν και δεν τήρησαν.
Βεβαίως.
Και τι καθεστώς ισχύει.
Δηλαδή υπήρχαν κανάλια που μέσα στην εβδομάδα του δημοψηφίσματος απειλούσαν τους εργαζόμενους να μην πάνε την Δευτέρα να πιάσουν δουλειά εάν βγει το όχι.
Υπήρχαν άλλα κανάλια που είπαν από Δευτέρα θα έχουμε ατομικές συμβάσεις εργασίας και όχι συλλογικές συμβάσεις και θα έχουμε περικοπή 20 και 30% των ήδη χαμηλών μισθών που είχαν εκεί.
Όλα αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης