Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας - Καταρχήν θετικοί οι δανειστές

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας - Καταρχήν θετικοί οι δανειστές
Δεν θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 - Εξετάζεται για το 2016 ο στόχος να μειωθεί στο 1% του ΑΕΠ έναντι του αρχικού στόχου για 2%
Πρόθυμοι να χαλαρώσουν τις αξιώσεις τους από την Ελλάδα για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος φέρονται οι δανειστές.
Όπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, οι δανειστές εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να συναινέσουν σε μείωση των στόχων για την παραγωγή των πρωτογενών πλεονασμάτων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα πάντα με το γερμανικό περιοδικό, το οποίο επικαλείται κύκλους των δανειστών, οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας που τέθηκαν πρόσφατα κινούνται μόνο στη σφαίρα της φαντασίας, καθώς η ελληνική οικονομία έχει καταρρεύσει.
"Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα για το τρέχον έτος, 2015.
Τα περιθώρια προς αυτή την κατεύθυνση έχουν εξαντληθεί λόγω της αναζωπύρωσης της ελληνικής κρίσης και του αντίκτυπου που είχαν όλες οι ραγδαίες εξελίξεις στην πορεία της οικονομίας", τονίζει το περιοδικό.
Όπως προσθέτει, για τα επόμενα χρόνια οι δανειστές θα είναι ικανοποιημένοι και με χαμηλότερα πλεονάσματα, προκειμένου να μην βαθύνει περαιτέρω η ύφεση της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με το Spiegel, οι δανειστές προσανατολίζονται σε μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας ως εξής:
- Το 2016 ο στόχος να μειωθεί στο 1% του ΑΕΠ έναντι του αρχικού στόχου για 2%.
- Το 2017 να μειωθεί στόχος κάτω από το 3% του ΑΕΠ που έχει τεθεί.
- Ανοιχτό παραμένει έαν θα μειωθεί και ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ που έχει τεθεί.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει στη συνέχεια το γερμανικό περιοδικό, όσο θα μειώνονται οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, τόσο θα τίθεται εν αμφιβόλω η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
"Οι μειώσεις στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα θα κλιμακώσουν τη συζήτηση για το εάν τελικά η Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους της", εξηγεί το Spiegel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης