Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έρχεται στην Αθήνα η τρόικα - Συνάντηση αύριο 24/07 με τον Χουλιαράκη - Επί τάπητος οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Έρχεται στην Αθήνα η τρόικα - Συνάντηση αύριο 24/07 με τον Χουλιαράκη - Επί τάπητος οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Σε ό,τι αφορά την ατζέντα των επαφών η αρχή θα γίνει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
(upd)Με τον επικεφαλής του ΣΟΕ Γιώργο Χουλιαράκη πρόκειται να συναντηθεί αύριο η τρόικα που καταφτάνει στην Αθήνα, ενώ σε περίπτωση που υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις οι διαβουλεύσεις θα συνεχίζονται σε επίπεδο κυβερνητικού συμβουλίου.
Αυτό επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, οι οποίοι άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι συναντήσεις να γίνονται σε ξενοδοχεία και οι πιστωτές να μην έχουν πλήρη ελευθερία εισόδου στα υπουργεία.
Οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται ταυτόχρονα, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Μία ομάδα θα ασχολείται με την κατάρτιση των προαπαιτούμενων και μία άλλη με τη δανειακή σύμβαση.
Στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Αυγούστου, ώστε το νέο μνημόνιο να προλάβει να περάσει και από τα κοινοβούλια των κρατών –μελών που είναι απαραίτητο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σε αυτές τις συναντήσεις θα καθοριστούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, με το μόνο δεσμευτικό να είναι το 3,5% για το 2018.
Οι ίδιες πηγές πάντως δεν αποκλείουν να υπάρξει ένα νέο δάνειο – γέφυρα, κάτι που σημαίνει νέα προαπαιτούμενα, όπως έχει τοποθετηθεί σχετικά η Κομισιόν.

Όπως μετάδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Σε κλοιό τρόικας θα βρίσκεται από αύριο και για τις επόμενες 18 ημέρες η Αθήνα. Το πρόγραμμα επισκέψεων των δανειστών περιλαμβάνει: Τράπεζα της Ελλάδος, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομίας.
Κεντρικός στόχος της ξένης αποστολής είναι η συλλογή στοιχείων που αφορούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ο έλεγχος σε δεκάδες προαπαιτούμενα και δράσεις που συνδέονται τόσο με το δεύτερο όσο και με το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής.
Το μπρά- ντε - φερ μεταξύ κυβέρνησης - πιστωτών θα είναι σκληρό παρά την πίεση για άμεση συμφωνία που ασκούν οι θεσμοί καθώς δεν είναι αυτοί που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, αλλά η Αθήνα, λόγω των νέων χρηματοδοτικών αναγκών που πρέπει να καλύψει τον επόμενο μήνα.
Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον επιθυμούν οι διαπραγματεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Αυγούστου για να ανοίξει ο δρόμος της εκταμίευσης μίας ακόμη δόσης από το δάνειο των 86 δις. ευρώ για να πληρωθεί το «ακούρευτο» ομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ που έχει στο χαρτοφυλάκιο της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Μαζί με τους τόκους των 500 εκατ. ευρώ οι υποχρεώσεις της χώρας τον Αύγουστο φθάνουν τα 3,7 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 1,575 δισ. ευρώ πρέπει να αποπληρωθούν στο ΔΝΤ τον Σεπτέμβριο.
Λόγω αυτών των αναγκών οι έλεγχοι από την τεχνική αντιπροσωπεία θα πρέπει να είναι συνοπτικοί - σε αυτή την φάση - προκειμένου άμεση να είναι και η ροή πληροφόρησης προς τους επικεφαλής της τρόικας.
Ωστόσο, για κάποια «καυτά» θέματα, όπως οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα εκτιμάται ότι οι συζητήσεις θα είναι ατέρμονες από την στιγμή που οι θεσμοί εμμένουν στην τελευταία τους πρόταση για 1% του ΑΕΠ φέτος, 2% για το 2016,3% για το 2017 και 3,5% το 2018.
Για την ελληνική πλευρά οι στόχοι αυτοί συνιστούν «βουνό» εκτιμώντας ότι αυτοί θα πρέπει να χαμηλώσουν στο 0,85% για το 2015, 1,8% για το 2016, λίγο κάτω από το 2,5% για το 2017 και στο 3% το 2018, έτος που ολοκληρώνεται η υλοποίηση του τρίτου μνημονίου.
Βασικό επιχείρημα της Αθήνας για άμεσο «κούρεμα» αυτών των στόχων θα είναι η ύφεση και ο κίνδυνος που καραδοκεί για την χώρα να παραμείνει το ΑΕΠ της σε αρνητικό πρόσημο για τουλάχιστον τρία χρόνια. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης τοποθετούν την φετινή κάμψη του ΑΕΠ στο 3,7% με 4%.
Η Αθήνα θα περιμένει τις αντιπροτάσεις των δανειστών και αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους στόχους και τα μέτρα θα προχωρήσει στην κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου 2016 - 2019 που θα αντικαταστήσει το σημερινό προϋπολογισμό και θα παρακολουθεί με ευλάβεια το οικονομικό επιτελείο.
Σε ό,τι αφορά την ατζέντα των επαφών η αρχή θα γίνει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όπου γκρουπ 4-5 ατόμων της τεχνικής αντιπροσωπείας θα αρχίζουν να συλλέγουν στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το δημοσιονομικό κενό, του ελλείμματος, των πρωτογενών πλεονασμάτων, των ταμειακών διαθεσίμων, του δημοσίου χρέος και της μείωσης της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο. Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα αναμένεται να περάσουν και από την Καραγιώργη Σερβίας.
Άλλο κλιμάκιο θα επισκεφθεί το υπουργείο Εργασίας εστιάζοντας σε θέματα που έχουν να κάνουν με ασφαλιστικό και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Ταυτόχρονα πολυπληθές κλιμάκιο των ξένων θα ακροβολιστούν στις τράπεζες προκειμένου να σχηματίσουν εικόνα για τον έλεγχο στη κίνηση κεφαλαίων (διανύουμε ήδη την 4η εβδομάδα των capital controls) ενώ συναντήσεις αναμένονται και με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος.
Τελευταίο υπουργείο που θα επισκεφθούν τα τεχνικά κλιμάκια θα είναι το υπουργείο Ανάπτυξης όπου στο μικροσκόπιο θα βρεθούν τα κόκκινα δάνεια, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, την προστασία της πρώτης κατοικίας και η αδειοδότηση επιχειρήσεων.
Με την ολοκλήρωση των ελέγχων τα τεχνικά κλιμάκια θα συντάξουν έκθεση με τις παρατηρήσεις τους την οποία θα αποστείλουν σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον αλλά και για την ενημέρωση των επικεφαλής της τρόικα που αναμένονται στην Αθήνα.
Η σύνθεση των ελεγκτών της τρόικας θα είναι ανανεωμένη, καθώς πλάι στον Ιρλανδό Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν θα βρίσκονται στο εξής δύο εξαιρετικά σκληροί τεχνοκράτες.
Πρόκειται για τη Ρουμάνα Ντέλια Βελκουλέσκου εκ μέρους του ΔΝΤ, η οποία έγινε γνωστή στην Κύπρο με το προσωνύμιο «Δρακουλέσκου» λόγω της άτεγκτης στάσης της, και τον Γερμανό Ράσμους Ρούφερ εκ μέρους της ΕΚΤ, ο οποίος έμεινε γνωστός με το παρατσούκλι «ζόμπι» στην Πορτογαλία, λόγω του αυστηρού ύφους και του παρουσιαστικού του.
Στις διαβουλεύσεις αναμένεται να εκπροσωπηθεί και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) διά του Ιταλού Νικόλα Τζιαμαριόλι, άρα η τρόικα θα μετεξελιχθεί σε κουαρτέτο.
Χθες το ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι επικεφαλής των κλιμακίων του στην ελληνική πρωτεύουσα θα είναι πια η κ. Βελκουλέσκου, αντικαθιστώντας τον Ινδό Ρίσι Γκογιάλ, που αποσύρθηκε χωρίς να έχει καταφέρει να ολοκληρώσει ούτε μία μνημονιακή αξιολόγηση.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης