Τελευταία Νέα
old

Βαρουφάκης (πρώην ΥΠΟΙΚ): Οι αποφάσεις της ΕΚΤ έβαλαν την κυβέρνηση στη γωνία από την πρώτη ημέρα

Βαρουφάκης (πρώην ΥΠΟΙΚ): Οι αποφάσεις της ΕΚΤ έβαλαν την κυβέρνηση στη γωνία από την πρώτη ημέρα
Θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ
«Η Ελλάδα ήταν σε χρεοκοπία πριν αναλάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και όσα συνέβησαν στη συνέχεια ήταν μία πολιτική επιλογή για να ανατραπεί η εκλογή αυτή», τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano.
Ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξη, με τίτλο "Είμαι ο πολιτικός με τους περισσότερους σταυρούς, είμαι έτοιμος να επιστρέψω", αναφέρει μάλιστα πως οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έβαλαν την κυβέρνηση στη γωνία από την πρώτη ημέρα.
Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση για το  εάν θεωρεί ότι φέρει κάποια ευθύνη, απαντά «απολύτως όχι.
Όλοι κάνουμε λάθη αλλά εμείς είμαστε θύματα.
Οι θεσμοί μάς κακομεταχειρίστηκαν και μας αφαίρεσαν οξυγόνο μέχρι που παραδοθήκαμε».
Υπογραμμίζει δε, πως δεν υπάρχουν τώρα περιθώρια για να ζητηθεί περικοπή του χρέους , καθώς και ότι «όποιος υποστηρίζει αυτή τη θεωρία δεν έχει κατανοήσει τι συνέβη».
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, «από το 2010 το ελληνικό κράτος είναι οικονομικά αφερέγγυο», ενώ  «κανείς δεν πιστεύει σε αυτή τη συμφωνία».
«Γνωρίζω ότι ο Τσίπρας δεν πιστεύει σε αυτό το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην κυβέρνηση.
Ένα πρόγραμμα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως καταστροφικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.
Ο ίδιος πιστεύει πως «δεν υπάρχουν τεχνικά μέτρα που μπορούν να κάνουν να λειτουργήσει ένα μη εφαρμόσιμο πρόγραμμα», στο οποίο  θεωρεί πως δεν πιστεύει ούτε ο Schaeuble και επιβλήθηκε στην Ελλάδα για εκδίκηση.
Ακόμη, ο ίδιος εκτιμά ότι «ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλησε να τον απομακρύνει.
Ο πρωθυπουργός κατάλαβε ότι τον απειλούσαν με περίστροφο και μπορούσε να διαλέξει ανάμεσα στο να τον εκτελέσουν και στο να παραδοθεί.
Αποφάσισε ότι η δεύτερη δυνατότητα ήταν η καλύτερη στρατηγική».
Σημειώνει δε πως παραιτήθηκε τη νύχτα του δημοψηφίσματος, «γιατί η κυβέρνηση έκανε λάθος να μην χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμά του για να ασκήσει πίεση επί των πιστωτών», υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο επαναστάτης από τον Τσίπρα, ήταν μία δύσκολη επιλογή».
Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι θα παραμείνει βουλευτής, εκτιμώντας ότι ο ρόλος του ενισχύθηκε από τα γεγονότα και ότι οφείλει να το πράξει και για τους 140.000 ανθρώπους που τον εμπιστεύτηκαν στις εκλογές, αναδεικνύοντάς τον σε «πρώτο –κατά πάσα πιθανότητα– σε σταυρούς βουλευτή της χώρας».
Υπογραμμίζει δε, πως θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης