Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το κρυφό σχέδιο της Κομισιόν - Απαντά με λεπτομέρειες σε 200 θέματα, που θα προέκυπταν σε περίπτωση Grexit

Το κρυφό σχέδιο της Κομισιόν - Απαντά με λεπτομέρειες σε 200 θέματα, που θα προέκυπταν σε περίπτωση Grexit
Η συγγραφή του κρυφού σχεδίου επιταχύνθηκε μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος
Με ένα πολυσέλιδο σχέδιο είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο Grexit η Κομισιόν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, που επιβεβαιώνει παλιότερες δηλώσεις του J.C. Juncker.
Ειδικότερα, το «λυσάρι» της Κομισιόν φέρεται να περιλαμβάνει λεπτομερείς απαντήσεις σε 200 ζητήματα, που θα ανέκυπταν σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, και φυλάσσεται σε χρηματοκιβώτιο στον 13ο όροφο του κτηρίου Berlaymont στις Βρυξέλλες, κοντά στο γραφείο του προέδρου, Jean Claude Juncker. 
Αξίζει να αναφερθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε μέρος του περιεχομένου του σχεδίου, καθώς του έγινε μια μικρή περιγραφή στη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Ιουλίου.
Το ρεπορτάζ αναφέρει πως το σχέδιο συντάχθηκε από μια ομάδα 15 ατόμων, σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, καθώς και ότι η διαδικασία της συγγραφής επιταχύνθηκε μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον έλληνα πρωθυπουργό, ήτοι μετά την Παρασκευή 26 Ιουνίου.
Σημειώνεται ότι το σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και προτάσεις αντιμετώπισης της εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, αλλά και από την Ε.Ε.
Με πόνο ψυχής φέρονται να δούλεψαν οι εμπλεκόμενοι στη δημιουργία του σχεδίου, οι οποίοι είχαν συγκλονιστεί, γιατί δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι τα πράγματα είχαν φτάσει σε αυτό το σημείο.
Μάλιστα, οι περισσότεροι από αυτούς φέρονται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, να είχαν άμεση εμπλοκή με τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας.
Ένας μάλιστα από τους εμπλεκόμενους με άμεση γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, είπε χαρακτηριστικά στην υπόλοιπη ομάδα, πως αν εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό, στους δρόμους της Αθήνας θα ακούγονταν οι ερπύστριες των τανκς.

Τι μετέδιδε στις 8 Ιουλίου 2015, το bankingnews.gr:

Η Κομισιόν έχει προετοιμάσει λεπτομερώς σχέδιο σε περίπτωση Grexit, παραδέχθηκε, προχωρώντας σε αποκάλυψη - βόμβα για την Ελλάδα ο πρόεδρος της Κομισιόν, J. C. Juncker.
Η Κομισιόν έχει προετοιμάσει λεπτομερώς σχέδιο Grexit, αν και είμαι σθεναρά αντίθετος, τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως «δεν αποκλείω κανένα σενάριο».
Δεν βρέθηκε λύση σήμερα, σημείωσε για να επισημάνει πως «είχα πει ότι το ΌΧΙ του δημοψηφίσματος θα αποδυνάμωνε τη θέση της Ελλάδας».
Θα ήθελα η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει αποτελεσματικά και αποφασιστικά τις προτάσεις της, αλλά σήμερα δεν ήταν σε θέση να το κάνει, αποκάλυψε ο Juncker, για να επαναλάβει πως «είμαι σθεναρά υπέρ της διαμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μας πει που το πάνε».
Θέλουμε να μας πουν οι Έλληνες που θέλουν να πάνε, επανέλαβε σε αυστηρούς τόνους ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Δεν μπορώ να αποκλείσω το Grexit, είμαστε προετοιμασμένοι, θέλω την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, σημείωσε επίσης.
Έχουμε σενάριο για Grexit, έχουμε και σενάριο για ανθρωπιστική βοήθεια, σημείωσε, για να ανακοινώσει πως μέχρι τις 8.30 το πρωί της Παρασκευής (10/7), η Ευρώπη θα αναμένει τις προτάσεις της κυβέρνησης της Ελλάδας.
Είπα στην κυβέρνηση και το ήξερε και ο πρωθυπουργός ότι έχουμε κάθε διάθεση να συζητήσουμε το θέμα του χρέους τον Οκτώβριο, τόνισε ο Juncker.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης