Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η εφορία από …συνέταιρος έγινε το αφεντικό των επιχειρήσεων - Οι φορολογικοί συντελεστές «αγγίζουν» το 60%

Η εφορία από …συνέταιρος  έγινε το αφεντικό των επιχειρήσεων - Οι φορολογικοί συντελεστές «αγγίζουν» το 60%
Οικονομικοί αναλυτές εισηγμένων εταιρειών εκτιμούν ότι θα περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των κερδοφόρων εταιρειών
Με φορολογικούς συντελεστές στα επίπεδα του 58% για τις κερδοφόρες επιχειρήσεις δεν αφήνουν περιθώρια για νέες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία τουναντίον συμβάλλουν στην υλοποίηση σχεδίων αποεπένδυσης.
Ο κ. Βασίλης Βσιλειάδης υπεύθυνος του φοροτεχνικού γραφείου Βασιλειάδης και Συνεργάτες με σημαντικό αριθμό μεγάλων πελατών λέει στο bankingnews ότι τα επιτελεία των επιχειρήσεων βάζουν σε εφαρμογή σχέδια αποχώρησης από την εγχώρια αγορά εξαιτίας της σκληρής φορολογίας ενώ αυτές που θα παραμείνουν εντός των τειχών είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποκρύπτουν τα φορολογικά τους κέρδη ή θα αποφασίζουν να μοιράζουν ένα μέρος των κερδών στο προσωπικό τους ή θα κάνουν αγορές παγίων περιουσιακών στοιχείων.
Οικονομικοί αναλυτές εισηγμένων εταιρειών εκτιμούν ότι θα περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των κερδοφόρων εταιρειών στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Την ίδια στιγμή θεωρούν βέβαιο ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις των εισηγμένων θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.
Οι επιχειρήσεις Α.Ε. Ε.Π.Ε. και ΙΚΕ θα φορολογηθούν με συντελεστή 58% στον οποίο ενσωματώνεται η νέα αυξημένη προκαταβολή φόρου στα επίπεδα του 100% και στα χαράτσια που επιβλήθηκαν με το ποσό των 1.000 ευρώ ανά εταιρεία και 500 ευρώ ανά κατάστημα.
Ο επιχειρηματικός κόσμος νοιώθει εγκλωβισμένος από μία φορομπηχτική πολιτική που έχει ως σκοπό τη συντήρηση ενός αντιπαραγωγικού δημόσιου τομέα που κατασπαράσσει τους παραγόμενους πόρους του ιδιωτικού τομέα.
Οι συντελεστές φορολόγησης των Ομόρρυθμων Εταιρειών και των προσωπικών εταιρειών εκτοξεύεται στο 45% διότι η προκαταβολή φόρου διαμορφώνεται στο 77% από 55% που ήταν μέχρι πρότινος.
Όταν μία Α.Ε. ή Ε.Π.Ε και μια ΙΚΕ παρουσιάσει ετήσια κέρδη 100 ευρώ τα 58 ευρώ θα πάνε στην εφορία όπως επίσης και τα 46 ευρώ όταν η επιχείρηση είναι Ο.Ε. ή προσωπική επιχείρηση.
Είναι γνωστή η φράση των επιχειρηματιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων έλεγαν ότι μπήκε συνεταίρος η εφορία στην εταιρεία τους τώρα λένε είναι ότι το απόλυτο αφεντικό.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα λογιστήρια των επιχειρήσεων γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει καθαρά κέρδη μιας επιχείρησης όπως και τα φορολογικά κέρδη τα οποία προκύπτουν από το σύνολο των μεικτών κερδών και στη συνέχεια αφαιρούνται όλα τα έξοδα που κάνει μία επιχείρηση για να παραμένει σε καθεστώς λειτουργίας.
Είναι προφανές ότι τα λογιστήρια των επιχειρήσεων θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά έτσι ώστε τα έξοδα να υπερκαλύπτουν τα έσοδα και το τελικό αποτέλεσμα που θα προκύπτει να είναι αρνητικό ως προς τα φορολογικά κέρδη.
Τέλος να σημειωθεί ότι η νέα σύνθεση του υπουργού συμβουλίου έφερε στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών τον κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη πρόεδρο του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής , οποίος έχει καθαρή εικόνα για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο φορολογικό σύστημα της χώρας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης