Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dijsselbloem στη WSJ: Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν η 5η Ιουλίου - Αναμενόμενο το «όχι» στο δημοψήφισμα

Dijsselbloem στη WSJ: Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν η 5η Ιουλίου - Αναμενόμενο το «όχι» στο δημοψήφισμα
Ένιωσα ανακούφιση όταν έκλεισε η συμφωνία, αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Eurogroup
Στην επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές αναφέρθηκε ένας εκ των πρωταγωνιστών της διαπραγμάτευσης, ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem μιλώντας στην εφημερίδα Wall Street Journal.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η δυσκολότερη στιγμή στους περίπου πέντε μήνες των συνομιλιών με την Ελλάδα ήταν το βράδυ της 5ης Ιουλίου: «Περίμενα ότι το αποτέλεσμα θα ήταν ‘όχι’, επειδή τα δημοψηφίσματα πάντα κινητοποιούν αυτούς που διαμαρτύρονται, περίμενα ότι το ‘όχι’ θα ήταν πολύ, πολύ ισχυρό» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.
«Αλλά ήμουν πολύ απογοητευμένος επειδή οι Έλληνες οδηγήθηκαν στο να πιστέψουν ότι, εάν ψήφιζαν ‘όχι’, η έκβαση θα ήταν καλύτερη και ήταν η πεποίθησή μου, και συνεχίζει να είναι η πεποίθησή μου, ότι χωρίς σκληρά μέτρα δεν μπορείς να το λύσεις αυτό», επέμεινει ο Dijsselbloem.
Ο Jeroen Dijsselbloem τόνισε ότι το δημοψήφισμα οδήγησε πολλούς από τους Ευρωπαίους να δώσουν τελεσίγραφο στον Αλέξη Τσίπρα: χωρίς συμφωνία την επόμενη Κυριακή, η χώρα του θα απομονωνόταν, το τραπεζικό της σύστημα θα απέμενε χωρίς έκτακτη χρηματοδότηση και η κυβέρνηση δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να τυπώσει το δικό της χρήμα.
Ο Τσακαλώτος, που δεν είχε καν συμπληρώσει μια εβδομάδα στη θέση του υπουργού Οικονομικών, αντιμετώπισε με ευχέρεια τις επικρίσεις από τους ενοχλημένους ομολόγους του στο eurogroup του Σαββάτου, τόνισε ο Dijsselbloem.
Ακολούθησε μια σειρά κρίσιμων συναντήσεων και τηλεδιασκέψεων που κορυφώθηκαν με τη 17ωρη σύνοδο κορυφής, οπότε και επετεύχθη η συμφωνία Ελλάδας-δανειστών, την οποία ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε ως θαύμα.
«Ένιωσα ανακουφισμένος, επειδή ειλικρινά πιστεύω ότι θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα να ακολουθήσει το δρόμο της εξόδου» είπε ο Dijsselbloem αναφερόμενος στην στιγμή που έκλεισε η συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης