Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ένα μήνα συζητήσεις και μετά οι υπογραφές για τη νέα δανειακή σύμβαση

Ένα μήνα συζητήσεις και μετά οι υπογραφές για τη νέα δανειακή σύμβαση
Χθες η Ελλάδα δεν πλήρωσε ούτε τη δόση του Ιουλίου, ύψους 455 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ πέραν της ληξιπρόθεσμης (1,53 δισ. ευρώ)
Τέσσερις εβδομάδες απαιτούνται μέχρι τις τελικές υπογραφές για τη νέα δανειακή σύμβαση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών, σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup.
Εκτός απροόπτου η «κλεψύδρα» του χρόνου θα γυρίσει ανάποδα από την Πέμπτη 16 Ιουλίου μετά το Eurogroup που θα συνεδριάσει γι' αυτό το λόγο προκειμένου να εγκρίνει την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων.
Τούτο βέβαια τελεί υπό την προϋπόθεση ότι η Βουλή των Ελλήνων θα έχει ψηφίσει την προηγούμενη μέρα Τετάρτη 15 Ιουλίου τα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα για να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για το νέο δάνειο των 86 δισ. ευρώ που ζητά η Αθήνα από τον ESM.
Στη χθεσινή (τακτική) συνεδρίαση του Eurogroup, όπου επανεξελέγη ως πρόεδρος για άλλα 2,5 χρόνια ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν κατάφεραν να βρουν λύση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ως τα τέλη Αυγούστου, παραπέμποντας στο Euro Working Group να... βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.
Αμέσως μετά θα ξαναπάρει τη σκυτάλη το Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης είτε σήμερα είτε αύριο, για να αποφανθεί για τη μορφή που θα έχει η χρηματοδοτική γέφυρα.
Όπως συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα χρειάζεται 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και άλλα 5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, τα οποία αποτελούν μέρος του νέου δανείου.
Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει κανονικά στο νέο μηχανισμό βοήθειας κάτι που σημαίνει ότι εκτός από λεφτά θα συμμετέχει κανονικά τους προβλεπόμενους ελέγχους που θα κάνουν τα τεχνικά κλιμάκια της Ε.Ε. και της ΕΚΤ στην Αθήνα.
Το Ταμείο θα συνεισφέρει τουλάχιστον 16 δισ. ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα, που αποτελούν τις εκκρεμείς εκταμιεύσεις του μέχρι τον Μάρτιο του 2016.
Αμέσως μετά, η Ελλάδα υποχρεώνεται να αιτηθεί νέο πρόγραμμα από το Ταμείο, καθώς η προσπάθεια της κυβέρνησης να απαγκιστρωθεί η χώρα από το ΔΝΤ έπεσε στο κενό.
Χθες πάντως η χώρα δεν πλήρωσε ούτε τη δόση του Ιουλίου, ύψους 455 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο πέραν της ληξιπρόθεσμης (1,53 δισ. ευρώ).
Η κυβέρνηση από την πλευρά της οφείλει να επανεξετάσει όλους τους νόμους που ψηφίστηκαν μετά τις 20 Φεβρουαρίου (100 δόσεις, ΕΡΤ κ.λπ.), με εξαίρεση τον νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Για τους νόμους που δεν θα τροποποιηθούν, θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα.
Ισοδύναμα απαιτείται να προβλεφθούν και για τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012 στις συντάξεις.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα αξιολογηθεί μετά το καλοκαίρι από την ΕΚΤ και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).Η Κομισιόν θα συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές αρχές, για να διατεθούν έως και 35 δισ. ευρώ (στο πλαίσιο διαφόρων προγραμμάτων της Ε.Ε.) για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων και της οικονομικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η Κομισιόν θα προτείνει να αυξηθεί το επίπεδο προχρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ κατά 1 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης