Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τυφώνας από νέα μέτρα - Σκληρό πακέτο λιτότητας για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ

Τυφώνας από νέα μέτρα - Σκληρό πακέτο λιτότητας για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ
Τα περισσότερα φορολογικά μέτρα θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι αύριο Τετάρτη (15 Ιουλίου) από την Βουλή ενώ ορισμένα από αυτά θα έχουν αναδρομική ισχύ
Στα… έντεκα μέτρα στήνουν την ελληνική οικονομία οι δανειστές με το νέο σκληρό «πακέτο» λιτότητας που ζητούν ως αντάλλαγμα για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ, μέρος του οποίου θα λειτουργήσει ως δάνειο - γέφυρα για την Αθήνα προκειμένου να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις σε ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Ο «τυφώνας» των μέτρων θα είναι μεγάλος και αναμένεται να πλήξει το σύνολο των πολιτών και των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων.
Τα περισσότερα φορολογικά μέτρα θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι αύριο Τετάρτη (15 Ιουλίου) από την Βουλή ενώ ορισμένα από αυτά θα έχουν αναδρομική ισχύ.
Ανάμεσα σε αυτά είναι η εισφορά αλληλεγγύης και ο φόρος πολυτελείας.
Από τον Ιούλιο θα τεθούν σε ισχύ και οι αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ που θα οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών για τρόφιμα (επεξεργασμένα), κόμιστρα ταξί και στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Μεγάλο «χτύπημα» θα δεχθούν επιχειρήσεις και αγρότες για τους οποίους αυξάνονται οι φόροι και καταργούνται οι φοροαπαλλαγές.
Επίσης, αλλαγές έρχονται και στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη ενώ «στενές επαφές» θα έχουν με την Εφορία 5,5 εκατ. ευρώ ιδιοκτήτες ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν και του χρόνου ΕΝΦΙΑ.
Δεν αποκλείεται κάποια μέτρα που είχαν χαρακτηριστεί «εφεδρικά», όπως η αύξηση του φόρου στα ενοίκια να «περάσουν» στο δεύτερο νομοσχέδιο που θα έρθει για ψήφιση μέχρι τις 22 Ιουλίου.
Η πρώτη «δέσμη» παρεμβάσεων προβλέπει:
1. ΦΠΑ: Εφαρμογή νέων συντελεστών αλλά και σαρωτικές μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό στον υψηλό ΦΠΑ προκειμένου να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα 1,8 δις. ευρώ που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ. Των αλλαγών που θα γίνουν στον φόρο θα ακολουθήσει σημαντική αύξηση των τιμών που θα μειώσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών και θα επιτείνει την ύφεση στην αγορά.
Όπως όλα δείχνουν το κύμα ακρίβειας θα είναι μεγαλύτερο σε όλα τα συσκευασμένα, μεταποιημένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (ζυμαρικά, όσπρια, αλεύρι, ζάχαρη, καφέ, τσάι, κατεψυγμένα είδη, παγωτά, γλυκά, σοκολάτες, μπισκότα, πατατάκια, τσιπς κ.λπ.), στα εισιτήρια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί, και στα εστιατόρια με τις τιμές να αυξάνουν κατά 8,84%. Επίσης, ακριβότερα καθίσταται και η διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία με τις τιμές να αυξάνουν κατά 4,22%. Οι νέοι συντελεστές που θα τεθούν άμεσα σε ισχύ είναι οι εξής:
*Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% (από 6,5% που ήταν) θα υπάγονται: φάρμακα, βιβλία και θέατρα.
*Ο μεσαίος συντελεστής παραμένει στο 13% και θα υπάγονται σε αυτόν τα ξενοδοχεία (αύξηση από το 6,5%), βασικά τρόφιμα, ενέργεια, ύδρευση αλλά όχι αποχέτευση.
*Στον υψηλό συντελεστή 23% θα μεταταχθούν η εστίαση, τα τυποποιημένα τρόφιμα και οι μεταφορές (αστικά, ακτοπλοϊκά, αεροπορικά εισιτήρια), τα κόμιστρα των ταξί και τα ασφαλιστικά συμβόλαια.
2. ΦΠΑ Αιγαίου: Καταργείται η έκπτωση του 30% για τα μεγάλα τουριστικά νησιά του Αιγαίου και διατηρείται μέχρι το τέλος του 2016 για τα απομακρυσμένα αφού προηγουμένως θα έχει δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Να σημειωθεί ότι οι νέοι συντελεστές στα νησιά καθώς και στα ξενοδοχεία δεν είναι γνωστό εάν θα εφαρμοστούν άμεσα ή από τον Οκτώβριο του 2015, όπως προέβλεπαν οι ελληνικές προτάσεις.
3. Εισφορά Αλληλεγγύης: Αυξάνεται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015 η εισφορά αλληλεγγύης για τους φορολογούμενους που έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ.
Δεν αποκλείεται η αύξηση να ξεκινήσει από χαμηλότερα εισοδήματα.
Οι νέοι συντελεστές της εισφοράς θα κυμαίνονται από 0,7% έως 8% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και η επίπτωσή τους θα φανεί άμεσα από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος στους μισθούς και τις συντάξεις του Αυγούστου.
4. Φόρος πολυτελούς διαβίωσης: Αυξάνεται αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014, από το 10% στο 13% ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, τις πισίνες και τα αεροσκάφη. Επιπλέον ο φόρος επεκτείνεται και στα σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων.
5. Αγρότες: Καταργούνται σταδιακά οι φοροαπαλλαγές των αγροτών ενώ αυξάνονται οι φόροι. Ο φορολογικός συντελεστής των αγροτών αυξάνεται από το 13% στο 26%, καταργείται η επιδότηση πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες, ενώ αυξάνεται από το 26% στο 28% ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις.
6. Επιχειρήσεις: Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης κατά δύο μονάδες για τις Ανώνυμες Εταιρίες από το 26% στο 28%. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αυξήσει περαιτέρω τον φόρο στο 29% σε περίπτωσης που υπάρξουν αστοχίες με στόχο την είσπραξη πρόσθετων εσόδων 130 εκατ. ευρώ.
7. Προκαταβολές φόρου. Αυξάνεται στο 100% από 80% η προκαταβολή φόρου για τις Ανώνυμες Εταιρείες. Στο μέτρο εμπίπτουν και οι μικρές επιχειρήσεις που σήμερα προκαταβάλλουν το 55% του φόρου στην Εφορία και θα φτάσουν σταδιακά το 100% μέχρι το 2017.
8. ΕΝΦΙΑ: Διατήρηση του φόρου για δύο ακόμη χρόνια. Μάλιστα οποιαδήποτε αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες που προωθείται δεν θα πρέπει να διαταράξει τον εισπρακτικό στόχο για τη διετία 2015- 2016 και τα έσοδα των 2,650 δισ. ευρώ κατ’ έτος.
9. Εφοπλιστές: Αύξηση φόρου στο tonage και σταδιακή κατάργηση των φορολογικών προνομίων.
10. Κατασχέσεις: Η κυβέρνηση δεσμεύεται να προωθήσει νέο νομοθετικό πλαίσιο για το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων στην κατεύθυνση όχι μόνο της μείωσης του ορίου των 1.500 ευρώ αλλά και εξάλειψης του 25% που μπορεί να κατασχεθεί στο υπερβάλλον ποσό.
11. Ληξιπρόθεσμα: Αλλαγές έρχονται στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Οι δανειστές της χώρας έχουν ζητήσει την τροποποίηση των ρυθμίσεων του 2014 και 2015 για τις δόσεις στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία , προκειμένου να εξαιρεθούν όσοι δεν αποπληρώνουν κανονικά τις τρέχουσες υποχρεώσεις.
Επίσης έχουν ζητήσει και έχει συμπεριληφθεί στην ελληνική πρόταση αλλαγή στα επιτόκια που εφαρμόζονται σήμερα τα οποία θα πρέπει να προσδιορίζονται με βάση το επιτόκιο της αγοράς.
Ωστόσο, άγνωστο παραμένει εάν θα νομοθετηθούν άμεσα τα μέτρα που θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό στην περίπτωση που υπάρξουν εισπρακτικές αποκλίσεις.
Για τους συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων που από ενοίκια ο λόγος, οι οποίοι σύμφωνα την ελληνική πρόταση προβλέπεται να αυξηθούν:
*Από το 11% στο 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ με στόχο την άντληση εσόδων 160 εκατ. ευρώ
*Από 33% σε 35% για ποσά ενοικίων πάνω από 12.000 ευρώ προκειμένου να εισπραχθούν 200 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, σχεδιάζεται η αύξηση από τις 10.000 ευρώ στις 25.000 ευρώ του ορίου απαλλαγής των μικρών επιχειρήσεων από το καθεστώς του ΦΠΑ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης