Τελευταία Νέα
old

Ο Τουρισμός φέτος ελπίζει σε νέο ρεκόρ τουριστών

Ο Τουρισμός φέτος ελπίζει σε νέο ρεκόρ τουριστών
Ο κύκλος των προβλημάτων άνοιξε με την εφαρμογή των capital controls στις 29 Ιουνίου και παραμένουν ακόμη και σήμερα
Ελπίδες για αναστροφή του αρνητικού κλίματος στον Τουρισμό Η επικείμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς βάζει φρένο στην οικονομική αβεβαιότητα η οποία σήμερα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της τουριστικής βιομηχανίας.
Ο κύκλος των προβλημάτων άνοιξε με την εφαρμογή των capital controls στις 29 Ιουνίου και παραμένουν ακόμη και σήμερα.
Το κλείσιμο των τραπεζών έφερε κύμα ακυρώσεων που έφθασε στα επίπεδα του 40% σε σχέση με πέρυσι.
Ο αριθμός των ταξιδιωτών της κατηγορίας που κάνουν μόνοι τους τον προγραμματισμό μειώθηκε σε 75.000 (από τις 29 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου) έναντι 125.000 της αντίστοιχης εβδομάδας πέρυσι.
Οι ακυρώσεις δεν ήρθαν από τα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού και των Tour Operator αλλά το κρίσιμο μέγεθος είναι ότι δεν ανανεώθηκαν με νέο τουριστικό …αίμα.
Στέλεχος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) τονίζει ότι πρέπει άμεσα να ανανεωθεί η τουριστική κίνηση με νέες κρατήσεις διότι η Ελλάδα παραμένει στο τουριστικό χάρτη των ισχυρών ταξιδιωτικών γραφείων και είναι σε θέση να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.
Ο ίδιος θεωρεί σημαντικό να επανέλθει σε κανονική λειτουργία το τραπεζικό σύστημα και κυρίως να φύγουν οι εικόνες με τις ατελείωτες ουρές εμπρός από τα ATMs των τραπεζών. Πρόσθεσε ότι στο σύνολο της η οικονομία όπως και η τουριστική βιομηχανία επιθυμεί να εργάζεται σε περιβάλλον ομαλότητας και ηρεμίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ξενοδόχοι που θεωρούν ότι η βελτίωση του οικονομικού κλίματος μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στον τουρισμό καθώς θα δημιουργηθεί εκ νέου κύμα κρατήσεων.
Το επιχείρημα ότι η τουριστική κίνηση μπορεί να αυξηθεί το δεύτερο εξάμηνο πατάει σε γερές βάσεις με την προϋπόθεση να κλείσει το κεφάλαιο της συμφωνία.
Πάντως οι αφίξεις τουριστών στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Ο αριθμός των αφίξεων ανήλθε σε 5.611.0128 το πρώτο εξάμηνο του 2015 έναντι 5.256.262 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας δέχθηκε 507.000 αφίξεις το Ιούνιο του 2015 έναντι 403.813 τον Ιούνιο του 2014. Τη Σαντορίνη επισκέφθηκαν περισσότεροι από 10.000 τουρίστες. Ο συνολικός τους αριθμός τους έφθασε τις 63.311 έναντι 52.445τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Η Μύκονος δέχθηκε 42.393 αφίξεις από 39.428 πέρυσι. Στη Ρόδο καταγράφτηκε μικρότερος αριθμός αφίξεων που υποχώρησε στις 318.104 από 384.554, στο Ηράκλειο 418.765 από 440.258.
Πέρυσι η Ελλάδα κατέγραψε ρεκόρ τουριστών αφού έφθασε τα 24 εκατομμύρια. Φέτος ο αρχικός στόχος ήταν να ξεπεράσει τα 25 εκατομμύρια με την προϋπόθεση να κλείσει ο κύκλος της αβεβαιότητας

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης