Τελευταία Νέα
Οικονομία

Mason (Channel 4): Πέντε λόγοι που το δημοψήφισμα δεν ήταν μάταιο - Τι κέρδισε ο Αλ. Τσίπρας

tags :
Mason (Channel 4): Πέντε λόγοι που το δημοψήφισμα δεν ήταν μάταιο - Τι κέρδισε ο Αλ. Τσίπρας
«Απομένει να περάσουν τα μέτρα αυτά από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και τους Ευρωπαίους»
Η νέα ελληνική πρόταση που βασίστηκε σε αυτή του Jean Claude Juncker έκανε πολλούς Έλληνες να αναρωτιούνται «τότε γιατί έγινε δημοψήφισμα» γράφει ο δημοσιογράφος του Channel 4 Paul Mason και εξηγεί τους λόγους της πολιτικής αυτής κίνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση δεν περίμενε ότι οι δανειστές δεν θα επηρεαστούν από το ΟΧΙ του ελληνικού λαού.
Αντιθέτως, η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με την κατάρρευση των τραπεζών και την πιθανότητα χρεοκοπίας και Grexit ενώ έχει σαφή εντολή για την παραμονή στην Ευρωζώνη, διευκρινίζει ο Paul Mason.
Δεύτερον, η συμφωνία δεν θα είχε νόημα χωρίς ξεκάθαρη αναφορά στο χρέος.
Το δημοψήφισμα σε συνδυασμό με την πίεση από τις ΗΠΑ ανάγκασε τους Ευρωπαίους να δεσμευτούν να συζητήσουν περί βιωσιμότητας του χρέους.
Τρίτον, ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα διεκδικεί ένα πολύ διαφορετικό πρόγραμμα από το προηγούμενο, γεγονός που αποδεικνύει και το μέτρο για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων στο 29%.
Τέταρτον, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξηγούσε ήδη από τον Ιανουάριο ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται για δύο πράγματα: την παραμονή στην ευρωζώνη και τον κοινωνικό εκσυγχρονισμό.
Πέμπτον, η συμφωνία περιλαμβάνει και το αίτημα για δάνειο με το οποίο η Ελλάδα θα ξεχρεώσει από τα προηγούμενα. «Αν κάποιος άλλος πληρώνει τα χρέη σου για τρία χρόνια και σου αφήνει και περίσσευμα για να ξοδεύεις, έχεις εξασφαλιστεί», τονίζει χαρακτηριστικά ο Paul Mason.
Απομένει να περάσουν τα μέτρα αυτά από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και τους Ευρωπαίους, ενώ πολλοί Έλληνες θεωρούν ότι οι προτάσεις αυτές είναι το τελευταίο παιχνίδι πριν το grexit καταλήγει ο δημοσιογράφος του Channel 4.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης