Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παραδοχή - σοκ από Schaeuble: H Eλλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους - Δεν ήθελα το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

tags :
Παραδοχή - σοκ από Schaeuble: H Eλλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους - Δεν ήθελα το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
«Το ζήτημα των capital controls συνιστά ένα οξύ πρόβλημα για την Ελλάδα»
Σε παραδοχές σοκ προέβη από το βήμα της Bundestag ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Woflgang Schaeuble, ο οποίος αφενός κατέστησε αναγκαία την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και αφετέρου αποκάλυψε ότι ο ίδιος δεν επιθυμούσε την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας.
«Αν και το περιθώριο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι μικρό, είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός.
Η Ελλάδα χρειάζεται haircut στο χρέος, συνέχισε, ενώ παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να το λάβει γιατί θα παραβιαστούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες
Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι η αναδιάρθρωση του χρέους, δεν πρόκειται να λύσει όλα τα προβλήματα της Ελλάδας.
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι ο ίδιος δεν επιθυμούσε την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πακέτο διάσωσης.
«Ήταν επιθυμία της Merkel» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Schaeuble δήλωσε εν συνεχεία άγνοια σχετικά με τον ακριβή χρόνο επαναλειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
«Δεν ξέρω πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι περιορισμοί στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων δεν μπορούν να διαρκέσουν για πάντα.
«Το ζήτημα των capital controls συνιστά ένα οξύ πρόβλημα για την Ελλάδα» διαμήνυσε χαρακτηριστικά.
«Εάν η Ελλάδα θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της Ευρωζώνης, τότε πρέπει να εφαρμόσει μία σειρά από μεταρρυθμίσεις» εξήγησε εν συνεχεία ο Γερμανός υπουργός.
Ακόμη περιμένουμε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι η Αθήνα δεν έχει υλοποιήσει καμία δέσμευσή της.
«Άλλα προγράμματα, όπως αυτά της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, λειτούργησαν κανονικά» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.
Όσον αφορά το νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, ο κ.  Schaeuble επισήμανε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι πιο… συνεννοήσιμος από τον προκάτοχό του.
«Ο νέος υπουργός πρέπει να εστιάσει στις μεταρρυθμίσεις» επανέλαβε καταλήγοντας.
Aπό την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Michel Sapin, ο οποίος έδωσε και αυτός το παρών στη συνεδρίαση της Bundesbank, υποστήριξε ότι η σημερινή κρίση είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης και στην έλλειψη συλλογικής προσέγγισης των προβλημάτων.
Πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε νόμους, αλλά και μία έξυπνη εφαρμογή των νόμων, ενώ πρόσθεσε ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε χάος στην Ελλάδα και αναρωτήθηκε αν η Ευρώπη θέλει να έχει μία διαλυμένη χώρα.
Κατά την άποψη του |Sapin "οι Ευρωπαίοι πρέπει να ανοικοδομήσουμε τις βάσεις για την εμπιστοσύνη και την πίστη, πάντα με σεβασμό προς την Ελλάδα και να δούμε τις προτάσεις της για να αποφύγουμε το Grexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης