Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αφετηρία για τις διαπραγματεύσεις το αίτημα της Ελλάδα για δάνειο 30 δισ. ευρώ - Στο προσκήνιο η λύση για το χρέος

Αφετηρία για τις διαπραγματεύσεις το αίτημα της Ελλάδα για δάνειο 30 δισ. ευρώ - Στο προσκήνιο η λύση για το χρέος
Για το υπόλοιπο του 2015 η Αθήνα αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό 12,335 δισ., ενώ σε 7,191 δισ. ανέρχονται οι ανάγκες για το 2016 και σε 9,619 δισ. για το 2017
Με αναπτερωμένο ηθικό και με το «όχι» του δημοψηφίσματος ανά χείρας κλιμάκιο της κυβέρνησης μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και να πετύχει μία γρήγορη συμφωνία με τους θεσμούς.
Αφετηρία των νέων συζητήσεων θα αποτελέσει η τελευταία πρόταση της κυβέρνησης για ένα δάνειο ύψους 30 δισ. ευρώ που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως το 2017.
Μόνο για το υπόλοιπο του 2015 η Αθήνα αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό 12,335 δισ. ευρώ, ενώ σε 7,191 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ανάγκες για το 2016 και σε 9,619 δισ. ευρώ για τον επόμενο χρόνο.
Η πρόταση που απέστειλε το Μαξίμου πριν από το δημοψήφισμα τους θεσμούς συνοδεύτηκε και από ρήτρα για αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους που έχει φθάσει ήδη τα 317 δισ. ευρώ και με το ΔΝΤ να συμφωνεί με την ελληνική πλευρά σε αυτό.
Σημειώνεται ότι στην τελευταία του έκθεση το Ταμείο «έκρουσε» τον «κώδωνα του κινδύνου» ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση.
Το ελληνικό κείμενο συνοδεύτηκε και από αίτημα τεχνικής παράτασης αφού μέχρις ότου «αποκρυσταλλωθούν» οι όροι της νέας συμφωνίας παραμονεύει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας. Να σημειωθεί ότι στις 20 Ιουλίου ωριμάζει το πρώτο «ακούρευτο» ομόλογο αξίας 3,45 δισ. ευρώ που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο χαρτοφυλάκιο της και τριάντα μέρες μετά το δεύτερο ύψους 3,1 δισ. ευρώ.
Αυτός δεν είναι ο μοναδικός κάβος για την κυβέρνηση. Υπάρχει και δεύτερος, ακόμη πιο μεγάλος ο οποίος συνδέεται με το τρίο δάνειο και έχει να κάνει με το νέο Μνημόνιο που θα απαιτήσουν οι δανειστές για να μας δώσουν αυτά τα λεφτά.
Οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα απαιτήσουν οι Ευρωπαίοι θα είναι ιδιαίτερα σκληροί και θα συνοδευτούν από νέα δημοσιονομικά μέτρα που θα πλήξουν τα νοικοκυριά και θα αιφνιδιάσουν την αγορά.
Το ποσό του νέου δανείου είναι υψηλό και σε καμιά περίπτωση οι δανειστές δεν θα αποδεσμεύσουν χρήματα χωρίς να υπάρξει αυξημένη εποπτεία όπως και στα δύο προηγούμενα μνημόνια.
Σε περίπτωση δε που Αθήνα και Βρυξέλλες συμφωνήσουν σε «κούρεμα» του χρέους και όχι στο σενάριο της επιμήκυνσης έως και 50 χρόνια του χρόνου αποπληρωμής των δανείων διάσωσης των 180 δισ. ευρώ που έλαβε η χώρα μας από την Ευρωζώνη με παράλληλη μείωση των επιτοκίων του κατά 50 μονάδες βάσης, τότε τα προαπαιτούμενα που θα ζητήσουν οι πιστωτές εκτιμάται ότι θα είναι επώδυνα.
Τα περί διαρθρωτικών μόνο μέτρων που ήλπιζε η κυβέρνηση από την αρχή της διαπραγμάτευσης δεν έχουν καμία τύχη.
Ο κατάλογος με τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις που καταρτίζουν οι δανειστές θα προβλέπει νέες περικοπές στις δαπάνες του προϋπολογισμού αλλά και ρηξικέλευθες προτάσεις γα την αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού προκειμένου να εκπληρωθούν οι στόχοι για πλεόνασμα 1% το 2015%,2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% το 2018.
Η «βαρυχειμωνιά» θα είναι μεγάλη. Οι κ.κ. Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα την συζητήσουν σήμερα στις Βρυξέλλες ενώ νωρίτερα θα πιάσει δουλειά το Euroworking Group, ενώ συνέχεια θα δοθεί στο κανονικό Eurogroup, που θα συνεδριάσει αύριο.

Πρώτη ενημέρωση: 08:18, Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης