Τελευταία Νέα
Οικονομία

Gabriel (Γερμανία): Η Ε.Ε. πρόσφερε στην Ελλάδα τρίτο πρόγραμμα και αναδιάρθρωση του χρέους

tags :
Gabriel (Γερμανία): Η Ε.Ε. πρόσφερε στην Ελλάδα τρίτο πρόγραμμα και αναδιάρθρωση του χρέους
Πρόταση της Ε.Ε. στην Ελλάδα για τρίτο πρόγραμμα στήριξης και αναδιάρθρωση χρέους
(Upd2) Η Ε.Ε. πρόσφερε στην Ελλάδα τρίτο πρόγραμμα στήριξης και αναδιάρθρωση του χρέους, δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Sigmar Gabriel, σε συνέντευξή του στο κρατικό γερμανικό δίκτυο ZDF.
Ο αντικαγκελάριος εξέφρασε την άποψη ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα αποσκοπεί «στο να ωθηθεί η Ευρώπη σε ακόμη περισσότερες παραχωρήσεις» αναγνωρίζοντας ωστόσο το δικαίωμα της Ελλάδας να πάει σε δημοψήφισμα.
«Ο Sigmar Gabriel υποστηρίζει οτι ο Τσίπρας έχει την ελπίδα ότι μετά θα έρθουν περισσότερες προσφορές - αυτό είναι βεβαίως λάθος» σχολίασε.
«Κάθε λαός και κάθε κυβέρνηση έχει δικαίωμα στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Δεν θα ήταν σωστό να πούμε ότι δεν γίνεται» υπογράμμισε, λέγοντας ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το ερώτημα «μένουμε στο ευρώ, ή όχι».
«Εγώ απλώς αναρωτήθηκα γιατί κάνεις δημοψήφισμα όταν η κυβέρνηση δηλώνει "παρακαλούμε τον λαό να απορρίψει μια προσφορά βοήθειας ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ» αναρωτήθηκε ο γερμανός πολιτικός .
Ερωτώμενος εάν εξακολουθεί να ισχύει η πρόταση των πιστωτών, είπε πως «έχουν προταθεί πολύ περισσότερα και αυτό που είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς είναι γιατί η ελληνική πλευρά δεν το διαπραγματεύτηκε ως το τέλος. Έγιναν πράγματα και κατατέθηκαν προτάσεις που δεν υπήρξαν ποτέ πριν. Όπως , ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ένα τρίτο πρόγραμμα και να αναδιαρθρώσουμε το χρέος».
Ο γερμανός αντικαγκελάριος αποκάλυψε ότι η πρόταση των θεσμών, εξακολουθεί να ισχύει και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανάπτυξης ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρότεινε ο Juncker.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα πρέπει την επόμενη εβδομάδα να γίνει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, ο Sigmar Gabriel σημείωσε ότι «οι αρχηγοί θα μιλήσουν σίγουρα μεταξύ τους» και πρόσθεσε:
«Το ζήτημα είναι ότι μπορούμε να προσφέρουμε μόνο λίγα καινούργια πράγματα. Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε είναι να ενημερώσουμε την ελληνική κοινή γνώμη γι' αυτό το οποίο βρισκόταν στην πραγματικότητα στο τραπέζι. Διότι σε ένα δημοψήφισμα είναι σημαντικό το να γνωρίζουν οι άνθρωποι και για τι ψηφίζουν. Ψηφίζουν και για ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, ψηφίζουν και για μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους. Ψηφίζουν ακόμη και για το ότι η Ευρώπη ήταν διατεθειμένη όχι μόνο να μην πάρει τόκους για τα δάνεια τα οποία έδωσε η ΕΚΤ, αλλά και να τους επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα. Αλλά όμως και για να συζητήσουν ότι η χώρα πρέπει να κάνει πράγματα ώστε να μην δημιουργούνται καθημερινά νέα χρέη».
Στο μεταξύ, οι καταιγιστικές εξελίξεις στην Ελλάδα, οδηγούν αύριο στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της γερμανικής κυβέρνησης στο Βερολίνο για να εξετάσει το ελληνικό ζήτημα. 
(Πρώτη ενημέρωση 28 Ιουνίου 2015 20:35)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης