Τελευταία Νέα
Οικονομία

WSJ: Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζητούν πλέον για το plan B

WSJ: Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζητούν πλέον για το plan B
Σε αντίθεση με την Κύπρο, η οικονομική κατάσταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολύ πιο επισφαλής
Την απόρριψη της αίτησης του Γιάννη Βαρουφάκη για ένα μήνα παράταση του προγράμματος διάσωσης προς την Ελλάδα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, αναφέρει η WSJ λίγη ώρα μετά το τέλος της συνάντησης.
Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα «μετά από αυτό, ξεκινά μια μεγάλη περίοδος αβεβαιότητας για τη χώρα που θα μπορούσε να καταλήξει στην έξοδο της από την ευρωζώνη».
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έκανε την αίτηση του σε μια συνάντηση του Eurogroup, μια μέρα μετά την ανακοίνωση από την ελληνική κυβέρνηση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος σχετικά με τις προτάσεις των Θεσμών.
«Μετά την απορριπτική απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδα θα λήξει την Τρίτη και η χώρα καλείται να καλύψει τις δόσεις που οφείλει προς το ΔΝΤ την ίδια ημέρα» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η WSJ παραθέτει και τη δήλωση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ ότι «η απόφαση του Eurogroup προκαλεί «μόνιμη ζημιά στην αξιοπιστία του» τονίζοντας την έκπληξή της έπληξή της στην νέα δήλωση του Βαρουφάκη ότι «η Ευρώπη μπορεί ακόμα να ζητήσει από τον ελληνικό λαό να ψηφίσει ΝΑΙ σττο δημοψήφισμα κάνοντας μια νέα βελτιωμένη πρόταση».
Όπως υπογράμμισε πάντως ο Jeroen Dijsselbloem, «οι υπουργοί Οικονομικών των άλλων 18 χωρών της ευρωζώνης θα συναντηθούν χωρίς την Ελλάδα αργότερα το βράδυ του Σαββάτου για να συζητήσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην υπόλοιπη νομισματική ένωση» κάνοντας ουσιαστικά λόγο για την συζήτηση ενός plan B.
Πολλοί υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν στη διάρκεια της συνάντησης την έκπληξη και την απογοήτευση τους στην απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα ζητώντας από τον λαό του να ψηφίσει ΟΧΙ στην πρόταση των Θεσμών.
Η εφημερίδα αναφέρεται και στις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών W Schaeuble ο οποίος τόνισε πως «τώρα έχουμε πια βάση για περαιτέρω συνομιλίες» ενώ ο ομόλογός του της Φιλανδίας Alexander Stubb, τόνισε πως «οι διαπραγματεύσεις τους θα επικεντρωθούν τώρα στο πώς θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας.. Το Plan Β γίνεται Plan A» είπε στους δημοσιογράφους.
Το δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη στις ουρές στα ΑΤΜ των τραπεζών συγκρίνοντας αυτές τις εικόνες με τις αντίστοιχες που παρακολουθούσαν στην Κύπρος πριν από δύο χρόνια.
«Σε αντίθεση με την Κύπρο, η οικονομική κατάσταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολύ πιο επισφαλής. Πολλοί αναλυτές και αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι το οικονομικό χάος που θα επικρατήσει στη χώρα τις επόμενες εβδομάδες θα μπορούσε κάλλιστα να την οδηγήσει έξω από τη νομισματική ένωση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης