Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προκλητικές απαιτήσεις από τους δανειστές για ΦΠΑ και φορολογικά - Θέλουν στο 23% εστίαση και ξενοδοχεία

Προκλητικές απαιτήσεις από τους δανειστές για ΦΠΑ και φορολογικά - Θέλουν στο 23% εστίαση και ξενοδοχεία
Διευρύνεται αντί να συγκλίνει ο λογαριασμός των προτάσεων
Οι εξωφρενικές απαιτήσεις των πιστωτών διευρύνουν αντί να μειώσουν το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει από τις προτάσεις κυβέρνησης και θεσμών, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει και ο λογαριασμός που απαιτείται για να επέλθει σύγκλιση.
Η προσθαφαίρεση μέτρων από το ελληνικό «πακέτο» με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, οδηγεί σε κενό άνω των 4 δισ. ευρώ. Μόνο από την απόφαση της Αθήνας να αποσύρει την αύξηση των εισφορών υγείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις λείπουν 645 εκατ. ευρώ, ενώ 350 εκατ. ευρώ είναι το κόστος από την απόσυρση της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.
Η διελκυστίνδα ξεκινάει με το ΦΠΑ. Κυβέρνηση και θεσμοί φαίνεται να συμφωνούν μόνο στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% για φάρμακα, βιβλία, και θέατρα. Αντιθέτως, ενώ η ελληνική πλευρά προτείνει 13% για τα βασικά τρόφιμα, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τα ξενοδοχεία και την εστίαση, οι δανειστές αποδέχονται μόνο τα βασικά τρόφιμα και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού και νερού. Έτσι ενώ η Αθήνα στέλνει όλα τα υπόλοιπα στο 23%, οι δανειστές προσθέτουν σε αυτόν τον κατάλογο και τα ξενοδοχεία και την εστίαση και την αποχέτευση.
Διαφωνία υπάρχει, πλέον και για το ειδικό καθεστώς στα νησιά του Αιγαίου. Η κυβέρνηση θέλει να το διατηρήσει ενώ οι δανειστές ζητάνε την άμεση κατάργηση. Αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο αν αποδώσει το κυνήγι της φοροδιαφυγής, να επανεξεταστούν όλες οι αυξήσεις συντελεστών στο τέλος του 2016.
Τεράστιες είναι οι διαφορές και στο φορολογικό. Η πρόταση της Αθήνας για έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ, απορρίπτεται. Η αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 29% (από 26%) περιορίζεται από τους δανειστές στο 28%.
Αντιθέτως, γίνεται αποδεκτή η ελληνική πρόταση για αύξηση της έκτακτης εισφοράς φυσικών προσώπων, ζητώντας μάλιστα την ενσωμάτωσή της στη φορολογική κλίμακα.
Στον ΕΝΦΙΑ υπάρχει συμφωνία για διατήρησή και το 2016 με αμετάβλητο τον εισπρακτικό στόχο των 2,650 δισ. ευρώ ετησίως, όπως και στα έσοδα από άδειες κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρονικό τζόγο.
Οι δανειστές εμμένουν ακόμα: στην κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών, την αύξηση φόρων και σταδιακή κατάργηση των φορολογικών προνομίων στη ναυτιλία, κατάργηση του ορίου 25% στις κατασχέσεις μισθών- συντάξεων αλλά και πιο χαμηλό όριο από τα 1.500 ευρώ για την προστασία μισθών- συντάξεων από κατασχέσεις, αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων με μεγαλύτερα επιτόκια, έξοδο για τους ασυνεπείς, και άμεση πληρωμή για τους «έχοντες».

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης