Τελευταία Νέα
Οικονομία

Λήγει στις 26/6 η προθεσμία ρύθμισης ληξιπρόθεσμων χρεών σε 100 δόσεις - Δύσκολα θα δοθεί νέα παράταση

Λήγει στις 26/6 η προθεσμία ρύθμισης ληξιπρόθεσμων χρεών σε 100 δόσεις - Δύσκολα θα δοθεί νέα παράταση
Έως τώρα έχουν υποβληθεί συνολικά περισσότερες από 850.000 αιτήσεις από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, προκειμένου να ρυθμίσουν περίπου 5 δισ. ευρώ χρέη 
Μόλις τρείς ημέρες έχουν ακόμα στη διάθεσή τους οι οφειλέτες του Δημοσίου, προκειμένου να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους με ευνοϊκούς όρους σε έως και 100 δόσεις.
Την Παρασκευή 26 Ιουνίου λήγει η παράταση του ενός μηνός που είχε δοθεί και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να δοθεί νέα καθώς απαιτείται τροποποίηση της διάταξης που έδινε τη δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να παρατείνει για ένα μήνα την αρχική προθεσμία.
Όπως προκύπτει από τον έως τώρα απολογισμό, έχουν υποβληθεί συνολικά περισσότερες από 850.000 αιτήσεις από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, προκειμένου να ρυθμίσουν περίπου 5 δισ. ευρώ χρέη.
Στα ταμεία του Δημοσίου έχουν εισρεύσει περίπου 410 εκατ. ευρώ, στοιχείο που δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για έσοδα κοντά στο 1 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους.
Τις τελευταίες ημέρες, ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων ένταξης στη ρύθμιση των 100 δόσεων- με ή χωρίς προκαταβολή αλλά κυρίως με την προκαταβολή- αυξήθηκε σημαντικά, καθώς μετά τη λήξη της προθεσμίας έρχονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αρχής γενομένης από τους πλούσιους οφειλέτες, η πλειονότητα των οποίων αγνόησε επιδεικτικά την ρύθμιση, παρά τους ευνοϊκότατους όλους.

Σε σύνολο 6.500 μεγάλων οφειλετών, μόνο 220 μπήκαν στη ρύθμιση, γεγονός που έχει προκαλέσει ήδη την αντίδραση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, η οποία έδωσε συγκεκριμένες εντολές προς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου.
Σύμφωνα με το εγχειρίδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), από την επόμενη εβδομάδα, θα ενεργοποιηθούν ξανά τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας) για όσους έχουν αρρύθμιστα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα σημεία εκείνα στα οποία αναλύονται οι τρόποι και οι μέθοδοι διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου.

Ειδικότερα :
-Για οφειλές για τις οποίες αποκτάται εκτελεστός τίτλος από 1/1/2014 και μετά πριν από τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξης εκτέλεσης καθίσταται υποχρεωτική η κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής/ υπερημερίας, με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογούμενου ή τρίτου.
Πρακτικά, αν η Φορολογική Διοίκηση προτίθεται να προχωρήσει σε κατάσχεση ακινήτου πρέπει νωρίτερα να ενημερώσει τον φορολογούμενο αλλά αν πρόκειται να κάνει κατάσχεση τραπεζικής κατάθεσης, ο φορολογούμενος θα το μάθει τελευταίος.
-Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που τίθεται σε κίνδυνο η είσπραξη της οφειλής, η Φορολογική Διοίκηση δύναται να παρακάμψει την προαναφερθείσα διαδικασία.
-Από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου και των συστατικών στοιχείων του ακινήτου ακόμη και εάν αυτά δεν περιγράφονται στην έκθεση κατάσχεσης ή αν ήταν παρών ο οφειλέτης κατά την κατάσχεση, από τότε.
Έκθεση κατάσχεσης όμως δεν σημαίνει απαραίτητα και πλειστηριασμό του ακινήτου.
-Εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση 40 ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση ορίζει ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.
Εάν δεν διενεργηθεί ο πλειστηριασμός την ορισθείσα με το πρόγραμμα ημέρα, εκδίδει νέο πρόγραμμα το αργότερο εντός έτους από την ημέρα που ο πλειστηριασμός δεν διενεργήθηκε ή ανεστάλη και ορίζει νέα ημερομηνία.
-Η αναστολή εκτέλεσης του εκδοθέντος προγράμματος πλειστηριασμού, καθίσταται εφικτή με την ένταξη του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών του σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις ή με την έκδοση δικαστικής απόφασης περί αναστολής του.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την νομοθεσία δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το συνολικό ποσό αυτών μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών είναι μικρότερο των 1.500 ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 1/4 αυτών, το εναπομένον όμως ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.500 ευρώ.

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης