Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dixon (NYT): Αν η Ελλάδα καταρρεύσει, πολλοί θα φέρουν ένα τεράστιο μερίδιο ευθύνης

Dixon (NYT): Αν η Ελλάδα καταρρεύσει, πολλοί θα φέρουν ένα τεράστιο μερίδιο ευθύνης
Αν η ευρωζώνη υπονομεύσει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, με παράλογες απαιτήσεις, πολλοί θα πιστέψουν ότι η ΕΕ κινδυνεύει να καταστραφεί
«Αν η Ελλάδα καταρρεύσει, πολλοί θα φέρουν ένα τεράστιο μέρος της ευθύνης. Το μεγαλύτερο, θα πάει σε αυτόν που συμπεριφέρεται πιο παράλογα στην αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της, η οποία θα μπορούσε εύκολα να καταλήξει σε χρεοκοπία και καταστροφή» σχολιάζει ο Hugo Dixon στους New York Times.
Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας «ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο παιχνίδι των κατηγοριών και το παιχνίδι των δειλών είναι ο μόνος λόγος για να ελπίζει κανείς ότι η ελληνική κρίση, ακόμη και μετά από 11 ώρες, θα καταλήξει σε μια ικανοποιητική συμφωνία».
Όπως άλλωστε τόνισε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, όταν συγκάλεσε το eurogroup της Δευτέρας «το παιχνίδι των δειλών πρέπει να τελειώσει και το ίδιο και το παιχνίδι των κατηγοριών».
Στο χειρότερο σενάριο, εάν και οι δυο πλευρές δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία, «η Ελλάδα θα είναι ένα χρεοκοπημένο κράτος αλλά και η Ευρώπη θα υποφέρει από τις επιπτώσεις» υπογραμμίζει.
Ο αρθρογράφος σχολιάζει ωστόσο ότι ο μεγάλος χαμένος αυτής της ιστορίας θα είναι ο Τσίπρας ο οποίος εάν απορρίψει έναν έντιμο συμβιβασμό, μπορεί να καταρρεύσει η κυβέρνηση του.
Όμως και οι δανειστές έχουν πολλά να χάσουν καθώς θα κλονιστεί η αξιοπιστία τους απο το γεγονός ότι επέμειναν σε ένα πρόγραμμα που ουσιαστικά έχει αποτύχει.
«Αν οι χώρες της ευρωζώνης καταλήξουν να υπονομεύσουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, έχοντας παράλογες απαιτήσεις, η αίσθηση που θα δημιουργηθεί θα είναι, ότι μια σημαντική κοινότητα εθνών κινδυνεύει να καταστραφεί» υποστηρίζει ο Dixon.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης