Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εάν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ στις 30/6, επιτάχυνση αποπληρωμής των δικών του δανείων θα ζητήσει από την Ελλάδα ο ESM

Εάν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ στις 30/6, επιτάχυνση αποπληρωμής των δικών του δανείων θα ζητήσει από την Ελλάδα ο ESM
Regling: Εάν δεν αποπληρωθεί το ΔΝΤ, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και τότε ο ESM θα έχει επιλογή να ζητήσει επιτάχυνση (acceleration) της αποπληρωμής των δανείων του
Εάν η Ελλάδα δεν κατορθώσει να καταβάλλει τη μια ενοποιημένη δόση των 1,53 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 30 Ιουνίου, τότε θα δρομολογηθούν σημαντικές εξελίξεις σε ευρύτερο επίπεδο, σε ό,τι αφορά και τους υπόλοιπους δανειστές της χώρας.
"Εάν η Ελλάδα δεν καταβάλλει τη δόση των 1,53 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 30 Ιουνίου, τότε ο ESM δεν αποκλείεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να ζητήσει την επιτάχυνση της αποπληρωμής των δικών του δανείων από τυη χώρα", αποκάλυψε ο ίδιος ο επικεφαλής του ESM, Κlaus Regling.
"O δανεισμός μας (η χορήγηση δανείων προς την Ελλάδα) συνδέεται άμεσα με το ΔΝΤ.
Εάν δεν αποπληρωθεί το ΔΝΤ, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και τότε εμείς θα έχουμε επιλογή να ζητήσουμε επιτάχυνση (acceleration) της αποπληρωμής των δανείων μας", εξήγησε ο Regling.
Εάν αυτό συμβεί, είναι προφανές πως σε περίπτωση μη πληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ, θα προκληθεί ντόμινο εξελίξεων, καθώς όλοι οι δανειστές της Ελλάδας θα υποχρεωθούν να επανακαθορίσουν τη στάση τους απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

"Oχι" σε νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Εναντίον του ελληνικού αιτήματος περί νέας αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους τάσσεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM), ο οποίος σε ειδική του έκθεση, επιχειρηματολογεί υπέρ της βιωσιμότητας του χρέους.
Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, ο ESM επισημαίνει ότι είναι εντελώς λάθος να αποτιμάται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βάσει της ονομαστικής του αξίας. «Μία σωστή ανάλυση εξετάζει τη διάρθρωση του ελληνικού χρέους» τονίζει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει τα εξής:
- Οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας θα είναι σχεδόν μηδενικές έως το 2013
- Οι μελλοντικές αποπληρωμές της Ελλάδας συνοδεύονται από ευνοϊκά επιτόκια
Έτσι, συμπεραίνει ο ESM, αν και το ύψος του ελληνικού χρέους ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ, η βιωσιμότητά του δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Η Ελλάδα, εξηγεί χαρακτηριστικά, δανείζεται μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης, με επιτόκιο μόλις 1,35% - χαμηλότερο έναντι αρκετών άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Όπως συνεχίζει, η Ελλάδα έλαβε μία σημαντική ελάφρυνση στο χρέος της, η οποία ισούταν με το 49% του ΑΕΠ του 2013. Σημειώνεται πως το επιτόκιο των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέρχεται στο 3,6%. Πριν τον διεθνή μηχανισμό βοήθειας, σημειώνει ο ESM, η Ελλάδα δανειζόταν μέσω των αγορών, με μέσο επιτόκιο 5%.
Καταλήγοντας, ο ESM υπερθεματίζει ότι η μέση ωρίμανση των ελληνικών ομολόγων, που κατέχει η Ευρωζώνη, ανέρχεται στα 32,5 χρόνια, διευκρινίζοντας πως δεν προβλέπεται η αποπληρωμή τόκων πριν το 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης