Τελευταία Νέα
old

Κατσέλη (Εθνική): Τρεις προϋποθέσεις για αποτελεσματική συμφωνία με τους δανειστές - Φερέγγυες οι τράπεζες

Κατσέλη (Εθνική): Τρεις προϋποθέσεις για αποτελεσματική συμφωνία με τους δανειστές - Φερέγγυες οι τράπεζες
Tο τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις δύο επείγουσες προκλήσεις, στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας
(upd)Την ανάγκη οριστικοποίησης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κυβέρνησης και θεσμών και κατάληξή τους σε μια «αποτελεσματική» συμφωνία, τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κα Λούκα Τ. Κατσέλη, κατά την ομιλία της σήμερα σε εκδήλωση της ΟΤΟΕ.
Η κα Κατσέλη σημείωσε ότι «αποτελεσματική συμφωνία σημαίνει να είναι α) υλοποιήσιμη με πρωτογενή πλεονάσματα που μπορούν να επιτευχθούν, β) σταθεροποιητική, που να μειώνει την αβεβαιότητα και να εγγυάται τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους στο μέλλον, βγάζοντας τη χώρα από την παγίδα υπερχρέωσης, και γ) αναπτυξιακή, με διαρθρωτικά μέτρα που θα διοχετεύουν την απαραίτητη ρευστότητα στην αγορά και θα προάγουν την επανεκκίνηση της οικονομίας».
«Πρέπει όλοι, τις κρίσιμες αυτές στιγμές, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να υπάρξει πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας» ανέφερε η κα Κατσέλη, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει αδιέξοδο, αλλά ότι μπορεί και πρέπει να δοθεί ένα οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα που ταλανίζει την οικονομία, τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, την κοινωνία». Επεσήμανε ότι «άμεση και επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους θεσμούς, αποτελεί κομβικό σημείο για την αποκατάσταση της ρευστότητας και της σταθερότητας, που θα επιτρέψουν να μπει η χώρα σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία».
Η κα Κατσέλη ανέφερε ότι «κάτω από συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας, η προώθηση μιας νέας αναπτυξιακής ατζέντας επιβάλλει αυστηρή ιεράρχηση προτεραιοτήτων, δύσκολες επιλογές και συντονισμένες πολιτικές που θα υπηρετούν τον κεντρικό στόχο της αύξησης των επενδύσεων και του οικονομικού και τεχνολογικού μετασχηματισμού της οικονομίας».
Έθεσε τρεις βασικές προτεραιότητες για να επιτευχθεί ο κεντρικός στόχος που είναι η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών:
Πρώτον: Θέσπιση ενός διαφανούς, απλού και σταθερού ρυθμιστικού και φορολογικού πλαισίου το οποίο θα συμβάλει στη δημιουργία υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος και θα υποστηρίζει τις επενδύσεις.
Δεύτερον: Δημιουργία «αλυσίδων αξίας» που υποστηρίζονται από συστάδες επιχειρήσεων και καινοτόμα παραγωγικά clusters, στα οποία αναπτύσσονται διασυνδέσεις και συνέργειες μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ προμηθευτών και αγοραστών, εγχώριων και ξένων.
Τρίτον: Διασφάλιση συνθηκών κοινωνικής συνοχής και εργασιακής ειρήνης, με συνεχή διάλογο και συνεννόηση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.
«Για τη προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και οι εργοδοτικοί φορείς πρέπει να προωθήσουν σημαντικές αλλαγές» ανέφερε η κα Κατσέλη τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «όταν η ανεργία ξεπερνά το 25% και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξακολουθούν να κλείνουν, η αυθεντική αντιπροσώπευση όλων όσων βρίσκονται «εκτός» των τειχών, των ανέργων, των ανασφάλιστων, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αποτελεί προτεραιότητα».
Τέλος, η κα Κατσέλη σημείωσε ότι «η μεγάλη πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα σήμερα - που παρά τη δύσκολη συγκυρία είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένο, φερέγγυο και ισχυρό - είναι να επιτελέσει τον αναπτυξιακό του ρόλο».
Στη κατεύθυνση αυτή, ανέφερε η κα Κατσέλη, το τραπεζικό μας σύστημα είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις δύο επείγουσες προκλήσεις, δηλαδή στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Η δήλωση της κ. Κατσέλη στο www.bankingnews.gr

Αισιοδοξία για εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα εξέφρασε, μιλώντας στο www.bankingnews.gr, η πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας κ Λούκα Κατσέλη.
Η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών είχε τη δυνατότητα να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το τραπεζικό σύστημα, αλλά και για την αναγκαιότητα μιας έντιμης συμφωνίας.
Η Λούκα Κατσέλη κατανόησε ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει επακριβώς τους κινδύνους, καθώς και ότι υπάρχει διάθεση για την επίτευξη μιας έντιμης συμφωνίας.
Σύμφωνα με την Λ. Κατσέλη, οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται, χωρίς τάσεις πανικού, ενώ τόνισε ότι "ανησυχώ περισσότερο για τον πανικό που μπορεί να προκαλέσουν τα μέσα ενημέρωσης σε ένα παραλογισμό αυτοεκπληρούμενης προφητείας, παρά από την συμπεριφορά των καταθετών".
Σε ερώτηση του bankingnews.gr για το εάν οι Έλληνες τραπεζίτες ζήτησαν έκτακτη συνάντηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, η πρόεδρος της Εθνικής δήλωσε ότι είναι αληθές πως υπήρξε τέτοια πρωτοβουλία, ωστόσο η ΕΕΤ αποτιμά και τους παραμετρικούς κινδύνους, όπως το να προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στην κοινωνία και τους καταθέτες, εάν διαπιστωθεί ότι διακυβεύεται η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Η συνάντηση μέχρι τώρα στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Οι τράπεζες πρέπει να προστατευθούν και ο μόνος τρόπος ασφαλούς προστασίας είναι να υπάρξει έντιμος συμβιβασμός.
Η Λούκα Κατσέλη με τη μακρά πολιτική της εμπειρία προσπαθεί στοχευμένα να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα, αλλά ταυτόχρονα να περάσει και τα υπεύθυνα μηνύματα, αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα, στην ελληνική κυβέρνηση.
Σε ερώτηση για το πως αποτιμά τη μέχρι τώρα στάση της ΕΚΤ, ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή εποπτική αρχή κινείται υπεύθυνα, συνδράμει με ρευστότητα το τραπεζικό σύστημα και δίνει πολιτικό χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει συμφωνία.
Η χώρα χρειάζεται λύση αλλά απαιτείται και προσοχή γιατί το ατύχημα, δηλαδή το μη εσκεμμένο λάθος μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

(Πρώτη ενημέρωση: Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015, ώρα 12:47)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης