Τελευταία Νέα
old

Δικαίωση Γερμανών κατόχων ελληνικών ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - Έρχονται μηνύσεις

Δικαίωση Γερμανών κατόχων ελληνικών ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - Έρχονται μηνύσεις
Ανοίγει ο δρόμος για μηνύσεις από Γερμανούς κατόχους ελληνικών ομολόγων που έπεσαν θύματα του PSI με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
Το ανώτερο δικαστήριο της Ευρώπης ανοίγει το δρόμο σε εκατοντάδες ομολογιούχους στη Γερμανία να μηνύσουν την Ελλάδα, καθώς αναγκάστηκαν να υποστούν σημαντικές ζημιές το 2012, λόγω του PSI.
Οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι δεν υπάρχει τίποτα που να υποδεικνύει ότι οι μηνύσεις επενδυτών στη Γερμανία «ήταν εμφανώς εκτός» του πλαισίου εφαρμογής του ευρωπαϊκού δικαίου.
«Ο δρόμος είναι ανοιχτός και πλέον μπορούμε να προχωρήσουμε σε μηνύσεις», δήλωσε ο Olaf Hoepner, ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τουλάχιστον 260 ενάγοντες σε εκκρεμείς υποθέσεις.
Οι ομολογιούχοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα το 2012 τους ανάγκασε να ανταλλάξουν τους τίτλους που κατέχουν με νέα κρατικά ομόλογα σημαντικά χαμηλότερης ονομαστικής αξίας.
Και ενώ κανένας από τους ενάγοντες δεν αποδέχθηκε την αρχική προσφορά της Ελλάδας, η τότε κυβέρνηση πραγματοποίησε την προτεινόμενη ανταλλαγή.
Έτσι αρκετοί ήταν αυτοί που προσέφυγαν στη γερμανική δικαιοσύνη και τα γερμανικά δικαστήρια με τη σειρά τους ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να γνωματεύσει κατά πόσο οι αγωγές αυτές εμπίπτουν στην κατηγορία «αστικών ή εμπορικών υποθέσεων», κάτι που επιτρέπει στους ενάγοντες να στραφούν νομικά κατά ενός κράτους.
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι υπάγονται στην κατηγορία αυτή αν και στην απόφασή του, όπως μεταδίδει το Reuters, δεν διευκρινίζει το αν πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση.
Η απόφαση αυτή, προσθέτει το Bloomberg, έρχεται μερικές ημέρες πριν την αναμενόμενη απόφαση των δικαστών για μια άλλη υπόθεση που «είναι πιθανό να ταράξει τα νερά στην Ευρωζώνη».
Πρόκειται για την απόφαση του διοικητή της ΕΚΤ Mario Draghi να προχωρήσει σε αγορά ομολόγων το 2012 προκειμένου να βοηθήσει στη διάσωση της Ευρωζώνης, την οποία και θα κρίνουν οι δικαστές αν ήταν μέσα στα όρια των αρμοδιοτήτων του.

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης