Τελευταία Νέα
old

Απίστευτο και όμως ελληνικό - Οι φοροφυγάδες επιθυμούν την δίωξή τους;

Απίστευτο και όμως ελληνικό - Οι φοροφυγάδες επιθυμούν την δίωξή τους;
Το απίστευτο και όμως ελληνικό είναι ότι οι φοροφυγάδες ψάχνουν πολιτική παρέμβαση
«Ουρές» κάνουν οι φοροφυγάδες στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου.
Σπεύδουν να κλείσουν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες κάνοντας χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης που διαγράφει τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.
Όμως όπως συμβαίνει πάντα, τα καλά τελειώνουν, όπως και η τρέχουσα ρύθμιση που παύει να υφίσταται από τις 25 Ιουνίου 2015, ενώ είναι άγνωστο αν δοθεί παράταση της ρύθμισης.
Το απίστευτο και όμως ελληνικό είναι ότι οι φοροφυγάδες ψάχνουν πολιτική παρέμβαση δηλαδή αναζητούν την κατάλληλη επαφή το γνωστό σε όλους μέσον που θα τους εξασφαλίσει ότι θα ενταχθούν στον έλεγχο που θα τους εξασφαλίζει το δικαίωμα να καταβάλουν τα πρόστιμα με βάση την τελευταία ευνοϊκή ρύθμιση.
Ο πολυπράγμων μηχανικός που εντοπίστηκε να διαθέτει 40 εκατ. ευρώ αλλά δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων, τι έκανε προσήλθε αυτοβούλως καταβάλλοντας το ποσό των 15 εκατ. ευρώ, ευελπιστώντας να κλείσει την υπόθεσή του.
Πηγή από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου είπε στο www.bankingnews.gr ότι η μεγαλύτερη τιμωρία για τους φοροφυγάδες είναι να τους οδηγήσεις έξω από την ευνοϊκή ρύθμιση έτσι ώστε να πληρώσουν το συνολικό φόρο που είχε καταλογισθεί αρχικά μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.
Όταν ο αρχικός έλεγχος της εφορίας έδειξε φοροδιαφυγή 5 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα μαζί με τις προσαυξήσεις απαιτούσε να καταβληθεί το ποσό των 11 εκατ. ευρώ ενώ τώρα καταβάλλονται μόνο τα 5 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή τα 100 ευρώ έγιναν 220 ευρώ και ο φορολογούμενος καλείται να πληρώσει μόλις τα 100 ευρώ.
Στο… φουλ δουλεύουν οι μηχανές των διωκτικών Αρχών κατά των φοροφυγάδων.
Οι οικονομικοί Εισαγγελείς Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης αποφάσισαν την άμεση κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων 35 φυσικών προσώπων που μετά από έρευνα δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν την περιουσία τους.
Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ δεσμεύτηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως και σημαντικός αριθμός ακινήτων με εντολή των Οικονομικών Εισαγγελέων.
Έτσι οι κάτοχοι μεγάλης ακίνητης και κινητής περιουσίας σήμερα δεν έχουν τίποτα στην ουσία καθώς δεν μπορούν να κάνουν μεταβίβαση ή να μετακινήσουν τα χρήματά τους από μία τράπεζα σε άλλη.
Ωστόσο οι διωκτικές Αρχές και ειδικότερα οι δύο οικονομικοί Εισαγγελείς δεν διαθέτουν το αναγκαίο προσωπικό για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική δράση του γραφείου τους.
Η απουσία ελεγκτών καθυστερεί την διαλεύκανση σημαντικών υποθέσεων που θα μπορούσαν να φέρουν σημαντικά κεφάλαια στα κρατικά ταμεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου αποκτά άμεση πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς φυσικών προσώπων για τους οποίους θα έχει δοθεί εντολή για έλεγχο.
Έτσι η διοίκηση της εφορίας θα είναι σε θέση να μπλοκάρει τους λογαριασμούς χωρίς να απαιτείται η αποστολή εγγράφων που τις περισσότερες φορές έφθαναν με καθυστέρηση δίνοντας την ευκαιρία στους φοροφυγάδες στην μετακίνηση κεφαλαίων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης