Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προειδοποίηση Mersch: Η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει το ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, εάν ενισχυθεί περαιτέρω ο κίνδυνος

tags :
Προειδοποίηση Mersch: Η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει το ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, εάν ενισχυθεί περαιτέρω ο κίνδυνος
Το ύψος του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται στα 80,7 δισ. ευρώ
Ξεκάθαρη - αλλά και αναμενόμενη - προειδοποίηση έστειλε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Yves Mersch, τονίζοντας ότι αν αυξηθούν οι κίνδυνοι η ΕΚΤ δεν θα συναινέσει στην αύξηση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.
Ταυτόχρονα ανέφερε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να επιβάλλει κεφαλαιακούς περιορισμούς καθώς μια τέτοια απόφαση λαμβάνεται σε εθνικό επίπεδο.
Ειδικότερα, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ προειδοποίησε πως θα αντιταχθεί στην αύξηση του ΕLA προς τις ελληνικές τράπεζες, εάν αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος για την ΕΚΤ.
Πάντως, ξεκαθάρισε πως η καταψήφιση της επέκτασης του ELA θα προκαλούσε σημαντικούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο των capital controls, διέτεινε πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να εισαγάγει περιορισμούς στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων.
Ας σημειωθεί πως το ύψος του ELA ανέρχεται στα 80,7 δισ. ευρώ.
Ο Mersch δεν είπε κάτι καινούργιο αλλά προφανώς όλες αυτές οι κλιμακούμενες προειδοποιήσεις δεν μπορούν να μην αξιολογηθούν με την δέουσα προσοχή.
Η ΕΚΤ το μόνο που μπορεί να πράξει ακόμη και αν η κατάσταση επιδεινωθεί είναι να μην εγκρίνει αύξηση του ELA στις ελληνικές τράπεζες, εξέλιξη που αν συνοδευτεί με νέες εκροές καταθέσεων θα οδηγήσουν το τραπεζικό σύστημα σε έλλειμμα ρευστότητας και ο μόνος τρόπος για να αποτραπούν τα χειρότερα θα είναι capital controls.
Αξίζει αναφερθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί 117 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων 80,7 δισεκ. μέσω ELA και έναντι όλων αυτών έχουν καταθέσει ως εγγυήσεις 215 δισεκ.
Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται και τα 117 δισεκ. και ως εκ τούτου αν η κατάσταση επιδεινωνόταν δραματικά δεν θα μπορούσαν να επιστρέψουν τα 117 δισεκ.
Οι ελληνικές τράπεζες θα εγκλωβίζονταν, όπως και η ΕΚΤ.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Στις 10 Ιουνίου – την Τετάρτη – στο διοικητικό συμβούλιο της  ΕΚΤ θα τεθούν προς επαναξιολόγηση τα haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών.
Ταυτόχρονα σήμερα η ΤτΕ θα υποβάλλει αίτημα αύξησης του ELA κατά 2 δισεκ. λόγω των σημαντικών εκροών καταθέσεων το τελευταίο διάστημα που έφθασαν ειδικά τις τελευταίες 6-7 ημέρες τα -2 δισεκ. ευρώ.
H παροχή ELA που φθάνει τα 80,7 δισεκ. θα συνεχιστεί όσο υπάρχει συμφωνία αλλά ως γνωστό η ΕΚΤ δεν μπορεί να ζητήσει πίσω την ρευστότητα που έχει δανείσει στις ελληνικές τράπεζες καθώς δεν μπορούν να επιστρέψουν ούτε ένα ευρώ.
Ως προς τα collaterals δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να αποφύγει και στις 10 Ιουνίου να εμπλακεί στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις ωστόσο υπάρχουν πιέσεις να αυξηθούν τα haircuts.
Η αλήθεια είναι ότι έπρεπε να έχει υπάρξει αύξηση των haircuts λόγω της επιδείνωσης των ελληνικών assets αλλά η ΕΚΤ αποφάσισε και ορθά να μην εμπλακεί σε μια τόσο ευαίσθητη υπόθεση που ονομάζεται διαπραγμάτευση Ελλάδος με ΕΕ.
Πρόσφατα και ο Draghi είχε αναφερθεί στο θέμα των haircuts.
Είναι πολύ πιθανό η νύξη του Draghi για τα collaterals να εμπεριείχε σκοπιμότητες.
Να χρησιμοποιείται ως φόβητρο προς την Ελλάδα, ότι αν δεν συμφωνήσει άμεσα η ΕΚΤ θα αυξήσει τα haircuts στα ελληνικά collaterals.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν απόθεμα εγγυήσεων 47-48 δισεκ. που σημαίνει ρευστότητα 36 δισεκ. ευρώ.
Άρα μπορούν να καλύψουν haircut έως 40% με 50%.
Από την άλλη όμως αν υπάρξει αύξηση των haircuts αυτό θα σημαίνει ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ και προφανώς ο κίνδυνος για capital controls θα έχει δραματικά αυξηθεί.

 www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης