Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαρουφάκης: Ρητή δέσμευση για το χρέος ζητά η Ελλάδα - Στόχος η επιστροφή στις αγορές πριν τα τέλη του 2015

Βαρουφάκης: Ρητή δέσμευση για το χρέος ζητά η Ελλάδα - Στόχος η επιστροφή στις αγορές πριν τα τέλη του 2015
O υπουργός δηλώνει "ανένδοτος" για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και αφήνει χαραμάδα να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά
Η Ελλάδα δεν θα αρκεστεί σε απλή αναφορά σε ό,τι αφορά το μείζον πρόβλημα του ελληνικού χρέους, αλλά θα χρειαστεί ρητή δέσμευση από τους δανειστές, διαμηνύει, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για το θέμα του χρέους αναφέρει ότι "δεν θα δεχτούμε μία απλή αναφορά, αλλά θα υπάρχει ρητή δέσμευση για πολύ συγκεκριμένα μέτρα και έτσι θα θέσουμε ουσιαστικά και ρητά το ζητούμενο, που είναι να γυρίσει η Ελλάδα στις αγορές άμεσα, με μια σωστή αναδιάρθρωση του χρέους, πριν το τέλος του 2015".
Σύμφωνα με τον υπουργό, το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους θα πρέπει να περιλαμβάνει τη μετακίνηση από την ΕΚΤ των 27 δισ. που έχουν απομείνει από το PSI, καθώς η ΕΚΤ αποκλείει την Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και επειδή είναι βραχυπρόθεσμο χρέος δημιουργεί χρηματοδοτικό κενό.
"Δεν θα υπογράψουμε κάτι το οποίο ενδυναμώνει αυτή την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων πέντε ετών... Δεν υπάρχει πιθανότητα να υπογράψουμε μια συμφωνία.
Κι εγώ ως υπουργός Οικονομικών αρνούμαι να βάλω την υπογραφή μου σε μια τέτοια συμφωνία", δηλώνει επίσης ο Γ. Βαρουφάκης.
Λέει ακόμη ότι είναι "ανένδοτος" για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και αφήνει χαραμάδα να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά δηλώνοντας πως "αλλάζει η σκέψη του γι' αυτό το θέμα μετά τη συνάντησή του με τους περιφερειάρχες και τους βουλευτές του Αιγαίου".
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει πως μια έντιμη συμφωνία έχει ως χαρακτηριστικά, ένα πακέτο πραγματικών, χειρουργικών μεταρρυθμίσεων, μια αναδιάρθρωση χρέους που να καθιστά το χρέος βιώσιμο χωρίς κόστος για τους δανειστές και ένα επενδυτικό πακέτο.
"Αν δεν έχουμε αυτά τα τρία μαζί δεν υπογράφουμε.
Ως κυβέρνηση, όχι ως Βαρουφάκης", διαμηνύει, ενώ τονίζει ότι "η συμφωνία είναι θέμα μερικών ωρών με καλή πολιτική βούληση από τους ηγέτες, να βρεθούν σε ένα δωμάτιο, να κάνουν μια ολονυκτία, τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης, από αυτές που ξέρουν να κάνουν για να βγει λευκός καπνός στις 4 το πρωί".
Ο υπουργός εξηγεί ακόμη ότι το έγγραφο των θεσμών δεν αναφέρεται στο χρέος καθώς αφορά μόνο στο κλείσιμο του προηγούμενου προγράμματος", ενώ επισημαίνει πως "το κείμενο που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό αγγίζει τα όρια του προσβλητικού, καθώς ήταν ένα προβοκατόρικο κείμενο που προφανώς δεν το εννοούσαν, δεν μπορώ να το φανταστώ ότι το εννοούσαν σαν βάση συμφωνίας, ως μια επιθετική κίνηση, για να τρομοκρατήσουν την ελληνική κυβέρνηση.
Χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτή η ελληνική κυβέρνηση δεν τρομοκρατείται".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης