Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ελλάδα: Εκ νέου συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα – Στις 48 μονάδες ο PMI τον Μάιο του 2015

tags :
Ελλάδα: Εκ νέου συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα – Στις 48 μονάδες ο PMI τον Μάιο του 2015
Κατεγράφη μείωση των θέσεων εργασίας για δεύτερο συνεχή μήνα
Οι επιχειρησιακές συνθήκες του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας εξακολούθησαν να επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια του Μαΐου, αναφέρει στην έρευνά της η Markit.
Ειδικότερα, τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν περαιτέρω, μολονότι βραδύτερη, μείωση της παραγωγής, καθώς οι νέες παραγγελίες περιορίστηκαν για ένατο συνεχή μήνα.
Ωστόσο, τα δεδομένα υπογράμμισαν ότι οι κατασκευαστές ήρθαν αντιμέτωποι με ορισμένες προκλήσεις από την πλευρά των προμηθευτών, ενώ οι μέσες τιμές αγορών αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί τα τελευταία τέσσερα έτη και σημειώθηκε η μέγιστη επιδείνωση των χρόνων παράδοσης προμηθειών σε διάστημα 16 μηνών.
Αναλυτικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 48 μονάδες τον Μάιο, από 46,5 μονάδες τον Απρίλιο, καταγράφοντας τιμή κάτω των 50 μονάδων για 9ο συνεχόμενο μήνα.
Ο Phil Smith, οικονομολόγος της Markit, σχολίασε σχετικά:
«Ο δείκτης PMI για τον μεταποιητικό τομέα εξακολουθεί να υποδεικνύει ύφεση της ελληνικής οικονομίας.
Ο Μάιος σηματοδότησε τον ένατο συνεχή μήνα όπου ο κύριος δείκτης κατέγραψε τιμή κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων, μολονότι ο ρυθμός μείωσης που υπέδειξε ο δείκτης ήταν βραδύτερος από τον Απρίλιο.
Το εξασθενημένο ευρώ οδήγησε στην άνοδο του κόστους, ενώ οι εταιρείες δεν θεωρούν ότι μπορούν να επωφεληθούν από την αύξηση του ανταγωνισμού, δεδομένης της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στη χώρα και δρα ανασταλτικά στη ζήτηση.
Σε γενικές γραμμές, η πίεση που ασκείται στους Έλληνες κατασκευαστές από όλα τα μέτωπα τούς οδήγησε σε νέα φάση περικοπών, μειώνοντας τις θέσεις εργασίας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης