Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαρουφάκης: Η Ελλάδα θα μπoρούσε να αποπληρώσει τα ομόλογα της ΕΚΤ μέσω του ESM - Eπιβεβαιώση bankingnews

Βαρουφάκης: Η Ελλάδα θα μπoρούσε να αποπληρώσει τα ομόλογα της ΕΚΤ μέσω του ESM - Eπιβεβαιώση bankingnews
Oι πληρωμές της Ελλάδας προς το ΔΝΤ είναι προγραμματισμένες για τον Ιούλιο (3,5 δισ. ευρώ) και τον Αύγουστο (3,2 δισ. ευρώ).
Την πρόταση περί πληρωμής των ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσω του ESM επαναφέρει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα του bankingnews.gr
Eιδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της «Αυγής», διαμήνυσε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να αποπληρώσει την ΕΚΤ μέσω των χρημάτων του ESM.
Πρότεινε δηλαδή, την αξιοποίηση των 11,2 δισ. ευρώ που μεταφέρθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στον ESM.
Ας σημειωθεί πως οι πληρωμές της Ελλάδας προς την ΕΚΤ είναι προγραμματισμένες για τον Ιούλιο (3,5 δισ. ευρώ) και τον Αύγουστο (3,2 δισ. ευρώ).
Όπως έχει αναφέρει αρκετές φορές το bankingnews, για να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός έχει αποφασιστεί….να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια του ΤΧΣ μέσω του ESM που πλέον κατέχει τα 11,4 δισεκ. ώστε να αποπληρωθούν η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Δηλαδή τα 11,2 δισεκ. του ΤΧΣ που μεταφέρθηκαν στον ESM θα αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις της Ελλάδος χωρίς τα λεφτά αυτά να περάσουν από την Ελλάδα.
Η συναλλαγή θα είναι μεταξύ ESM και ΔΝΤ και ESM και ΕΚΤ.
Νωρίτερα πάντως, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης διαβεβαίωσε πως η δόση προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου θα πληρωθεί κανονικά, τονίζοντας πως «η χώρα εκπληρώνει την εξυπηρέτηση των εξωτερικών δανείων της με εσωτερικούς πόρους εδώ και ένα ολόκληρο χρόνο, το ίδιο θα γίνει και αυτή την φορά...» και μιλά για αύξηση 1 δισ. των εσόδων του ΦΠΑ, η οποία «μπορεί να είναι και αναδιανεμητική».

Τι τόνιζε το bankingnews.gr στις 25 Μαίου για τον ρόλο του ESM και των κεφαλαίων του ΤΧΣ

Για να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός έχει αποφασιστεί….να μην χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα αλλά να δοθεί εντόλη στον  ESM μετά την συμφωνία να πληρώσει το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Δηλαδή τα 11,2 δισεκ. του ΤΧΣ που μεταφέρθηκαν στον ESM θα αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις της Ελλάδος χωρίς τα λεφτά αυτά να περάσουν από την Ελλάδα.
Η συναλλαγή θα είναι μεταξύ ESM και ΔΝΤ και ESM και ΕΚΤ.

Γιατί ο ESM μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της Ελλάδος…χωρίς να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα;

Με βάση το σχέδιο που έχει καταρτιστεί ο ESM είναι ο πιο εύκολος και λιγότερο γραφειοκρατικός τρόπος για να χρηματοδοτηθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδος προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Η Ελλάδα έχει τις εξής επιλογές και τις εξής δυσκολίες.
1)Να λάβει τα 7,2 δισεκ. της δόσης αλλά χρειάζονται πολλές εγκρίσεις και ο χρόνος είναι περιορισμένος.
2)Η ΕΚΤ να αυξήσει τα έντοκα κατά 3 δισεκ. στα 18 δισεκ. αλλά με τα έντοκα δεν μπορούν να αποπληρωθούν ΔΝΤ και ΕΚΤ.
3)Να επιστραφούν τα 1,92 δισεκ. από τα κέρδη των ομολόγων αλλά και αυτή η λύση είναι σχετικά χρονοβόρα.
4)Η πιο εύκολη και γρήγορη λύση είναι ο ESM να χρησιμοποιήσει τα 11,2 δισεκ. του ΤΧΣ και με τα κεφάλαια αυτά να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης