Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαρουφάκης (ΥΠΟΙΚ): Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία – Προτείνουμε τρεις συντελεστές για ΦΠΑ

Βαρουφάκης (ΥΠΟΙΚ): Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία – Προτείνουμε τρεις συντελεστές για ΦΠΑ
Άδικος φόρος ο ΕΝΦΙΑ, δεν έχουμε αποφασίσει αν θα τον διατηρήσουμε υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών
Την άποψη πως η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι υπάρχει σύγκλιση με τους δανειστές στα περισσότερα μέτωπα.
Ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του στο Βήμα Fm υποστήριξε πως καθημερινά υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, τονίζοντας πως στόχος της Αθήνας είναι να πετύχει μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει όλα τα ανοιχτά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των εργασιακών του ασφαλιστικού και του χρέους.
Όπως είπε, καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς είναι η 30η Ιουνίου όταν και λήγει η επέκταση του τρέχοντος προγράμματος.
Ερωτηθείς για την εξέλιξη των συζητήσεων με τους δανειστές ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε πολυδιάστατη την διαπραγμάτευση, λέγοντας πως γίνεται σε ανώτατο επίπεδο (πρωθυπουργού), σε επίπεδο Brusells Group, αλλά και σε επίπεδο θεσμών.
«Είναι μια μοναδικά πολύπλοκη διαπραγμάτευση που παράγει υλικό κάθε μέρα.
Το μόνοπου μπορώ να πω είναι πως η διαπραγμάτευση εξελίσσεται» ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, τονίζοντας πως «όσον αφορά αυτά που χρειάζεται για να κλείσει η τελική αξιολόγηση είμαστε κοντά».
«Δεν έχουμε συμφωνήσει, αλλά έχει επέλθει μια συμφωνία στο μοντέλο για να μιλάμε για τα ίδια νούμερα.
«Για παράδειγμα, όταν μιλάμε για τους συντελεστές ΦΠΑ πρέπει να μιλάμε για τις ίδιες αποδόσεις.
Από χθες μιλάμε για το ίδιο μοντέλο» τόνισε ο κ.Βαρουφάκης.
Αναφερόμενος στην πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά για το ΦΠΑ ο κ.Βαρουφάκης υποστήριξε ότι «αρχικά είχαμε καταθέσει πρόταση για δύο συντελεστές 6,5% και 15% συν προσαύξηση για χρήση μετρητών».
«Οι θεσμοί αντέκρουσαν την πρόταση με 13% - 23% που δεν μπορεί να συζητηθεί.
Η τελική πρόταση έχει τρεις συντελεστές - δεν θα πω περισσότερα γιατί η υπεύθυνη ενημέρωση απαιτεί και υπεύθυνο Τύπο.
Εμείς ενημερώνουμε για σκέψεις και ο Τύπος μιλάει για αποφάσεις και όταν τα νούμερα αλλάζουν σε μια διαπραγμάτευση μιλούν για τούμπες» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Βαρουφάκης, τονίζοντας: «Μου προκαλεί θλίψη ο ελληνικός Τύπος».
Επιπλέον, ο κ.Βαρουφάκης υποστήριξε πως η τελευταία πρόταση μιλά για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
«Η δική μας πρόταση σύμφωνα με το κοινό μοντέλο θα απέδιδε 900 εκατ. ευρώ είσπραξη ΦΠΑ χωρίς να υπολογίζουμε τα έσοδα από τη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Αυτοί δεν το δέχονται» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αποσαφήνισε πως δεν θα υπάρξει φόρος στις συναλλαγές στα ATM των τραπεζών, προσθέτοντας πως αυτό ήταν πρόταση των δανειστών, η οποία απορρίφθηκε αμέσως από την ελληνική πλευρά.
Αφού επανέλαβε ότι ο λόγος που δεν έχει καταλήξει η διαπραγμάτευση είναι η λιτότητα που ζητούν οι θεσμοί, ο κ.Βαρουφάκης υποστήριξε ότι οι θεσμοί απαιτούν αυτό που ονομάζουν «παραμετρικά μέτρα».
«Όταν παρουσιάζουμε ένα μέτρο για παράδειγμα όσον αφορά την περαίωση αυτό δεν το υπολογίζουν, το θεωρούν διοικητικό μέτρο και λένε ότι θέλουν μόνιμα μέτρα.
Εμείς εξηγούμε ότι είναι μια δύσκολη χρονιά το 2015 επειδή έχουμε μια εξάμηνη διαπραγμάτευση και άρα αυτή  η δύσκολη χρονιά πρέπει να έχει έκτακτα διοικητικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί το θέμα των εσόδων καθώς το 2016-2017 τα έσοδα θα προέλθουν από την ανάπτυξη της οικονομίας αλλά αυτοί θέλουν μόνιμα υφεσιακά μέτρα.
Δεν θα δεχθούμε μόνιμα υφεσιακά μέτρα» υπογράμμισε ο κ.Βαρουφάκης.
Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ ο ΥΠΟΙΚ έκανε λόγο για «απαράδεκτο φόρο» τον οποίο, όπως είπε «δεν μπορώ να τον υπερασπιστώ ούτε για ένα δευτερόλεπτο».
«Δεν έχουμε αποφασίσει αν θα τον διατηρήσουμε, είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης.
Ίσως αποδεχθούμε αδικίες για ένα ορισμένο διάστημα για να αποφευχθούν άλλες αδικίες» είπε ο κ.Βαρουφάκης, επισημαίνοντας πως «με το που θα κλείσει η διαπραγμάτευση θα δούμε τι ισοδύναμα μέτρα υπάρχουν ώστε η αποκρουστικότητα του ΕΝΦΙΑ να καταργηθεί».
Για τα τέλη κυκλοφορίας είπε ότι «δεν είναι στη σκέψη μας η επιβάρυνση όσων απέκτησαν νέας γενιάς πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα» προσθέτοντας ότι «θέλουμε να είμαστε δίκαιοι με φορολόγηση επί της αξίας και όχι βάσει των κυβικών εκατοστών και να είμαστε φιλικοί με το περιβάλλον».
Ερωτηθείς αν θα είναι υπουργός Οικονομικών μετά τη συμφωνία απάντησε ότι «εγώ προσωπικά ρίψασπις δεν είμαι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης