Τελευταία Νέα
Οικονομία

Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία ΕΕ – Ελβετίας για ανταλλαγή τραπεζικών στοιχείων – Πλήγμα στη φοροδιαφυγή

Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία ΕΕ – Ελβετίας για ανταλλαγή τραπεζικών στοιχείων – Πλήγμα στη φοροδιαφυγή
Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα άλμα προς μια πιο δίκαιη φορολόγηση στην Ευρώπη τόνισε ο Επίτροπος Moscovici
Υπεγράφη σήμερα στις Βρυξέλλες η «ιστορική» συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελβετίας για ανταλλαγή τραπεζικών στοιχείων, η οποία αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κρατών στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Βάσει της συμφωνίας, οι δύο πλευρές δεσμεύονται να ανταλλάσσουν αυτόματα τις πληροφορίες που διαθέτουν για οικονομικούς λογαριασμούς κατοίκων τους, αρχής γενομένης από το 2018.
Η συμφωνία αυτή βάζει τέλος στη μυστικότητα που παρέχουν οι ελβετικές τράπεζες, οι οποίες επιτρέπουν στους πελάτες τους να φοροδιαφεύγουν αποκρύπτοντας περιουσιακά στοιχεία.
Σε ανακοίνωση της η Κομισιόν, υπογραμμίζει πως η Ελβετία θα παράσχει κάθε χρόνο τα προσωπικά στοιχεία, τα στοιχεία λογαριασμού και τα ΑΦΜ των Ευρωπαίων πολιτών που τηρούν λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες.
Η αυτόματη ανταλλαγή των εν λόγω πληροφοριών θα επιτρέπει στις Αρχές της κάθε χώρας να «αποτιμήσουν και να χρεώσουν τους φόρους που αντιστοιχούν» στον κάθε φορολογούμενο.
Η Κομισιόν επισημαίνει πως το νέο καθεστώς τραπεζικής «διαφάνειας» θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν περιστατικά φοροδιαφυγής, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει ως αποτρεπτικό μέτρο για την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.
«Η σημερινή συμφωνία σηματοδοτεί μια νέα εποχή φορολογικής διαφάνειας και της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ελβετίας.
Είναι άλλο ένα πλήγμα εναντίον των φοροφυγάδων και ένα ακόμα άλμα προς δικαιότερη φορολόγηση στην Ευρώπη.
Η ΕΕ άνοιξε το δρόμο για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, με την ελπίδα ότι οι διεθνείς εταίροι μας θα ακολουθήσουν.
Αυτή η συμφωνία είναι απόδειξη του τι μπορεί να επιτύχει η φιλοδοξία και η αποφασιστικότητα της ΕΕ» υπογράμμισε ο Επίτροπος Pierre Moscovici.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης