Τελευταία Νέα
Οικονομία

M. Draghi (ΕΚΤ): Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ευρωζώνη απειλούν την επιβίωση της Νομισματικής Ένωσης

M. Draghi (ΕΚΤ): Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ευρωζώνη απειλούν την επιβίωση της Νομισματικής Ένωσης
H Γερμανία κατάφερε να έχει χαμηλό ποσοστό ανεργίας και να διασώσει θέσεις εργασίας μέσα στην κρίση μειώνοντας τις ώρες εργασίας
«Τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη αποτελούν μια σημαντική απειλή για την μακρόχρονη επιβίωσή της» τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ M. Draghi από την πόλη Σίντρα της Πορτογαλίας που διεξάγεται το ετήσιο Συνέδριο της ΕΚΤ.
Την ίδια άποψη εξέφρασαν κορυφαίοι τραπεζίτες και οικονομολόγοι από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία οι οποίοι στις ομιλίες του παρέθεσαν πιθανές λύσεις για την ανάκαμψη της εργασίας και του πληθωρισμού στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην λεγόμενη «υστέρηση», τη μείωση της οικονομικής παραγωγής, που προέρχεται από τη χαμηλή ανάπτυξη και οδηγεί σε μακροχρόνια ανεργία.
Ένα ζήτημα που όπως διευκρίνισαν επιλύεται με πολιτική βούληση κι όχι από τους επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών οι οποίοι δεν είναι υπεύθυνοι για τον καθορισμό τέτοιων πολιτικών.
Ο αρνητικός αντίκτυπος ωστόσο κάποιων πολιτικών αποφάσεων δεν επιτρέπει στους Κεντρικούς Τραπεζίτες να παραμένουν σιωπηλοί, ιδιαίτερα στις 19 χώρες της ευρωζώνης όπου τέτοια ποσοστά διχάζουν την ΕΕ και τη μετατρέπουν σε δύο ταχύτητες.
Με τη ισχυρή Γερμανία στη μία πλευρά και την Ελλάδα της ύφεσης και της οικονομικής κρίσης στην άλλη.
«Μια νομισματική Ένωση δεν μπορεί να αντέξει μεγάλες και αυξανόμενες διαρθρωτικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών της» τόνισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας M. Draghi λέγοντας ότι σε τέτοια περίπτωση «η κατάσταση τείνει να γίνει εκρηκτική και να απειλήσουν την ύπαρξη της νομισματικής Ένωσης».
Παρότι η Ευρωζώνη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία μετά τις ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα από τα βασικά προβληματικά σημεία καθώς αγωνίζεται ακόμη να απαλλαγεί από την ύφεση που την έπληξε το 2009 και απογείωσε τα ποσοστά ανεργίας της. Αν και η περιοχή έχει αρχίσει να ανακάμπτει η μεγάλη απόκλιση μεταξύ των 19 χωρών παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα.
Η ΕΚΤ σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το ζήτημα ξεκίνησε το Μάρτιο το πρόγραμμα αγορά ομολόγων ύψους 1 τρις ευρώ.
Πολιτική που έχουν ακολουθήσει και οι Κεντρικές Τράπεζες στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
Ο επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής τράπεζας Christoph Schmidt, υποστήριξε ότι η Γερμανία κατάφερε να έχει χαμηλό ποσοστό ανεργίας και να διασώσει θέσεις εργασίας μέσα στην κρίση μειώνοντας τις ώρες εργασίας.
Μια πολιτική που δεν εφάρμοσε άλλη χώρα της ευρωζώνης.
Από την πλευρά του ωστόσο ο Ιρλανδός Τραπεζίτης Patrick Honohan, αναρωτήθηκε τι ακριβώς εννοεί κανείς με τον όρο «εργασιακές μεταρρυθμίσεις».
«Όταν μιλάμε για ευελιξία στην αγορά εργασίας, είμαστε σίγουροι ότι δεν μιλάμε μόνο για τους χαμηλούς μισθούς; Μήπως μιλάμε και για διάλυση της απασχόλησης και προστασία ποιόν από ποιους;» κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης