Τελευταία Νέα
old

Το παράδειγμα του Ελ Σαλβαδόρ, οι δανειστές και η Ελλάδα – Ο… εχθρός για την ανάκαμψη, είναι εντός των τειχών

Το παράδειγμα του Ελ Σαλβαδόρ, οι δανειστές και η Ελλάδα – Ο… εχθρός για την ανάκαμψη, είναι εντός των τειχών
Η Ελλάδα, οι δανειστές, οι… εξωτερικοί εχθροί και το παράδειγμα του Ελ Σαλβαδόρ που «γύρισε» από μεγάλη κρίση - Τι νόνισε ο πρώην υπουργός οικονομικών Juan José Daboub στο Μέγαρο Μουσικής
«Η Ελλάδα έχει να διδαχτεί πολλά από τη λατινοαμερικάνικη οικονομία. Αυτό που συμβαίνει στη χώρα σας δεν είναι κάτι καινούργιο.
Κάθε 5 χρόνια στην Λατινική Αμερική έχουμε και μια χρεοκοπία (Αργεντινή, Βραζιλία, Μεξικό Περού) ενώ είχαμε και περιπτώσεις που ο πληθωρισμός έφτασε το 3.000%»! Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Ελ Σαλβαδόρ και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος στην Παγκόσμια Τράπεζα, Juan José Daboub, μιλώντας την περασμένη Τρίτη 19 Μαΐου στο Οικονομικό Συνέδριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, είπε πολλά και χρήσιμα.
Μπορεί λοιπόν η οικονομία της Ευρώπης να έχει ελάχιστα κοινά – δομικά στοιχεία - με αυτά των οικονομιών της Νότιας Αμερικής, όμως πολλά από τα προβλήματα της Ελλάδας, είναι κοινά με τα αντίστοιχα εκείνων των χωρών.
Άλλωστε, η μάστιγα της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας, της αναξιοκρατίας, της αναποτελεσματικότητας, της απουσίας ανταγωνιστικών κινήτρων κ.λπ., είναι στοιχειά που «βαραίνουν» (και) την ελληνική οικονομία, με το «υπερφορτωμένο» κράτος!
Τα λεγόμενα του κ. Juan José Daboub που διετέλεσε υπουργός οικονομικών στο Ελ Σαλβαδόρ, σε μια από τις πλέον δύσκολες και υποβαθμισμένες οικονομίες του κόσμου, είναι σημαντικά.
Τόνισε, μεταξύ άλλων, λοιπόν την Τρίτη 19 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής:
«Στη χώρα του, Ελ Σαλβαδόρ, μετά τον πόλεμο είχε καταστραφεί το 9 90% των υποδομών, το 5% του πληθυσμού πέθανε και το 25% μετανάστευσε ενώ το κράτος είχε μηδενική αξιοπιστία.
Πώς καταφέραμε να βγούμε από την κρίση; Καταρχάς σταματήσαμε να κατηγορούμε τους δανειστές για δικά μας προβλήματα, σταματήσαμε να προστατεύουμε οργανωμένες ομάδες συμφερόντων, σταματήσαμε να ακούμε τους νεοσοσιαλιστές που προσπαθούν να προωθήσουν νεκρές ιδέες, ενθαρρύναμε ιδιωτικές επενδύσεις και καθιερώσαμε τον σεβασμό της ιδιωτικής περιουσίας.
Με την απελευθέρωση των αγορών τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Πριν μερικά χρόνια αντιστοιχούσαν τρία τηλέφωνα για κάθε 100 κατοίκους και τώρα αντιστοιχούν 150», τόνισε ο κ. Juan José Daboub.
Και συνέχισε:
«Ένα μικρό ποσοστό των νοικοκυριών μόνο είχε πρόσβαση στον ηλεκτρισμό και τώρα είναι 100%. Κλείσαμε το υπουργείο Υποδομών και δημιουργήσαμε μια ευέλικτη ομάδα 100 ατόμων για να μειώσουμε την γραφειοκρατία και για την διευκόλυνση των επενδύσεων. Στην εκπαίδευση οι πόροι αντί να κατευθύνονται σε ένα αποτελεσματικό σύστημα διατέθηκαν κατευθείαν στους γονείς. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;
Ενώ πριν από λίγα χρόνια το 49% του πληθυσμού ζούσε σε συνθήκες ακραίας φτώχειας με εισόδημα κάτω από 1 δολ. / ημέρα σήμερα το ποσοστό έχει μειωθεί κάτω από 16% ενώ ο πληθωρισμός από 30% έχει πάει στο 3% και πλέον όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες.
Ωστόσο μετά από 12 χρόνια μεταρρυθμίσεων στην κυβέρνηση ανέβηκε η σοσιαλιστική κυβέρνηση η οποία παίρνει πίσω τις μεταρρυθμίσεις και μετά από δύο χρόνια έχει καταφέρει να γυρίσει τη χώρα και δεν είναι εκεί που βρισκόταν με τη κρίση», τόνισε.
Μια αναφορά που εύλογα έφερε… συνειρμούς στους ακροατές για την ασκούμενη πολιτική στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης