Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αγεφύρωτες οι διαφορές κυβέρνησης – θεσμών για απολύσεις και μισθούς στο Δημόσιο

Αγεφύρωτες οι διαφορές κυβέρνησης – θεσμών για απολύσεις και μισθούς στο Δημόσιο
Αντιρρήσεις από ΔΝΤ για την επαναπρόσληψη των απολυμένων και εκείνων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα
Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, με τους δανειστές να εμμένουν στον όρο, τον οποίο έθεταν και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, να υπάρξει νέο κύμα απολύσεων και μείωση του κατώτατου μισθού.
Βασικός εκφραστής της απαίτησης αυτής είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο μάλιστα έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του και για την επαναπρόσληψη των απολυμένων και εκείνων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, ήτοι για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε μετά από πρόταση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου.
Όπως αναφέρεται στο Μνημόνιο, υπάρχει πρόβλεψη για 14.000 απολύσεις στο Δημόσιο μέσα στο 2015, ωστόσο ο Γ. Κατρούγκαλος έχει αναφέρει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απόλυση.
Επίσης, ένα εκ των βασικών θεμάτων που εμποδίζουν την προώθηση της συμφωνίας, είναι η άμεση κατάρτιση και εφαρμογή του νέου μισθολογίου καθώς και τη μείωση -έως και 12%- του μισθού των νεοεισερχόμενων υπαλλήλων οι οποίοι προσλαμβάνονται ως «δόκιμοι» για μία διετία.
Με τη συμπλήρωση δύο ετών εργασίας στο Δημόσιο θα κρίνονται για το έργο που έχουν επιτελέσει κι αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα μονιμοποιούνται, αλλιώς θα απολύονται.
Ο μικτός βασικός μισθός του «δόκιμου» υπαλλήλου θα προσδιορίζεται με βάση τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή με βάση το ποσό των 586 ευρώ τον μήνα.
Όπως έχει δηλώσει ο Κατρούγκαλος, η κυβέρνηση είναι αρνητική στο ενδεχόμενο μείωσης του κατώτατου μισθού, ωστόσο προσπαθεί να μεταθέσει τη συζήτηση για τη νέα χρονιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης