Τελευταία Νέα
old

Έγγραφο σοκ του ΔΝΤ για την Ελλάδα - Κίνδυνος χρεοκοπίας τον Ιούνιο - Αδυναμία πληρωμής της δόσης στις 5 Ιουνίου

tags :
Έγγραφο σοκ του ΔΝΤ για την Ελλάδα - Κίνδυνος χρεοκοπίας τον Ιούνιο - Αδυναμία πληρωμής της δόσης στις 5 Ιουνίου
Aδύνατον να αποπληρωθούν από την Eλλάδα οι υποχρεώσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ του Ιουνίου, υποστηρίζει το ΔΝΤ
Το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί η δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και ως εκ τούτου η Ελλάδα να οδηγηθεί σε χρεοκοπία, αναφέρεται σε απόρρητο έγγραφο του Ταμείου για την χώρα μας.
Όπως αποκαλύπτει το Channel 4 News, στο υπόμνημα, με ημερομηνία 14 Μαΐου, το ΔΝΤ αναφέρει:
«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποπληρώσουν οι ελληνικές αρχές ολόκληρο το ποσό αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους», σε σχέση με τις δόσεις του καλοκαιριού.
Τον Ιούνιο μόνο πρέπει να καταβληθούν 1,23 δισ. ευρώ, τμηματικά, με την πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί στις 5 Ιουνίου, συνολικά για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, οι υποχρεώσεις της χώρας προς το ΔΝΤ ανέρχονται στα 11 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την ελληνική πλευρά,που επικαλείται το ΔΝΤ, σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας στο 1ο τετράμηνο του 2015 επιβεβαιώνεται ότι η οικονομία στην Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο έχουν χαθεί 40 εκατ ευρώ από την ελληνική οικονομία από τον Δεκέμβριο του 2014 μέχρι σήμερα.

Επισης στο σημείωμα του ΔΝΤ επιβεβαιώνεται η «πρόσφατη πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις που αφορά τον ΦΠΑ και το νέο φορολογικό σύστημα αλλά το σφιχτό χρονοδιάγραμμα και η αυξανόμενη ένταξη μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων θα κάνουν πολύ κρίσιμη την επόμενη συνάντηση κορυφής στη Ρίγα, η οποία φαίνεται ότι θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την περίπτωση κάλυψης της δόσης προς το Ταμείο.
Το απόρρητο έγγραφο αναφέρεται στα εκκρεμή ζητήματα όπως στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, τα εργασιακά και την επαναπρόσληψη 4000 δημόσιων υπαλλήλων και αναφέρουν ότι αυτά αποτελούν εμπόδιο για την τελική συμφωνία μέσα στην εβδομάδα.
Ωστόσο το έγγραφο αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές στην εκτίμηση μεταξύ ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.
Η ΕΕ φαίνεται να αναζητεί μια συμφωνία που θα της δώσει την δυνατότητα να συνεχίσει να υποστηρίζει την ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αλλά το ΔΝΤ αντιμετωπίζει πρόβλημα εξαιτίας του καταστατικού του που δεν του επιτρέπει πολιτικές "quick and dirty".

Στο έγγραφο καταγράφονται επίσης και τα σημεία σύγκλισης όπως η συμφωνία για μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα κάτω του 3% στα επόμενα δύο χρόνια αλλά και πάλι σε άλλο σημείο γίνεται σαφές ότι «καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει μέχρι να υπάρξει πλήρη συμφωνία» και καταλήγει λέγοντας ότι «πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες και να μην επισκιαστεί η εντολή του Ταμείου».
Επίσης στο έγγραφο αναφέρεται ότι «παρόλο που το προσωπικό του ΔΝΤ δεν πιέζουν τους Ευρωπαίους εταίρους για ελάφρυνση του χρέους την ίδια ώρα τα νούμερα πρέπει να ταιριάξουν, και κυρίως δεν μπορεί να υπάρχει αντίστροφη σχέση μεταξύ μεταρρυθμίσεων και βιωσιμότητας».
Αυτό μεταφράζεται ως εξής:
όση περισσότερη λιτότητα απαιτούν οι Ευρωπαίοι, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα η Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Και το ΔΝΤ, σε αντίθεση με την ΕΕ, δεν μπορεί να υπογράψει ένα σχέδιο στο οποίο η λιτότητα προκαλεί χρεοκοπία.
Τέλος το έγγραφο που φέρνει αναφέρεται ότι τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και το συνολικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να δεχτεί έντονες πιέσεις.
Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ επίσης σημείωσαν ότι υπάρχει δραματική επιδείνωση στην κουλτούρα πληρωμής των χρεών».

Αναλυτικά το έγραφο του ΔΝΤ

page1 722x1024 IMF leak signals progress with Greece, but threat of default in Junepage2 722x1024 IMF leak signals progress with Greece, but threat of default in June


Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν πληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ

Τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδος εξαντλούνται επικίνδυνα και το ερώτημα που γεννάται είναι τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν πληρώσει μια από τις δόσεις του Ιουνίου στο ΔΝΤ;Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει 1,6 δισεκ. ευρώ.
Το www.bankingnews.gr παρουσιάζει την διαδικασία που ορίζει το καταστατικό του ΔΝΤ αν μια χώρα (βλέπε Ελλάδα) δεν αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων και βημάτων που θα ακολουθήσουν;

-Άμεσα
Το ΔΝΤ καλεί άμεσα την ελληνική κυβέρνηση να προβεί στην επόμενη πληρωμή ταχέως.
Η επικοινωνία προέρχεται από το γραφείο του Εκτελεστικού Διευθυντή του Ταμείου ο οποίος υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέχρι να καλύψει το χρέος της.
-Σε 2 εβδομάδες.
Το ΔΝΤ στέλνει στην ελληνική κυβέρνηση επιστολή στην οποία υπογραμμίζει την σοβαρότητα της αποτυχίας πληρωμής του χρέους της και την καλεί να καλύψει το συντομότερο το ποσό.
-Σε ένα μήνα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΝΤ ενημερώνει το Δ.Σ του Ταμείου για την ληξιπρόθεσμη οφειλή.
-Σε 6 εβδομάδες.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου ενημερώνει την ελληνική κυβέρνηση ότι εάν δεν πληρώσει άμεσα τη δόση, το χρέος προς αυτό θα «διαμαρτυρηθεί».
Παράλληλα συντάσσεται έγγραφο που καταγράφει την οικονομική κατάσταση της χώρας και αποστέλλεται αρχικά σε ορισμένους δανειστές και στη συνέχεια σε όλους.
-Σε 2 μήνες.
Το ΔΝΤ καταγγέλλει την μη πληρωμή του χρέους.
-Σε 3 μήνες.
Το Ταμείο αποκλείει την Ελλάδα από το υπόλοιπο ποσό της χρηματοδότησης και σε περίπτωση ληξιπροθέσμων SDR, αναστέλλει το δικαίωμα του από τη χρήση του συναλλάγματος SDR.
-Σε 6-12 μήνες.
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ επιβεβαιώνει την απόφαση του για τα μέτρα που έχει λάβει για την Ελλάδα ενώ αποστέλλει εκ νέου προειδοποιητική επιστολή καλώντας την κυβέρνηση να αποπληρώσει τα χρέη της.
Παράλληλα ενημερώνει όλους τους διεθνείς πιστωτικούς οργανισμούς και τους υπάρχοντες δανειστές για την αδυναμία κάλυψης των υποχρεώσεων της Ελλάδας.
-Πάνω από 15 μήνες.
Το ΔΝΤ εκδίδει ανακοίνωση λήξη της συνεργασίας με την Ελλάδα η οποία τίθεται σε ισχύ τρείς μήνες μετά την ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης.
-Πάνω από 18 μήνες.
Η Ελλάδα χάνει το δικαίωμα ψήφου αλλά και άλλα δικαιώματα εκπροσώπησης ενώ η ισχύ των μέτρων ξεκινά 3 μήνες μετά την ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης.
-Πάνω από 24 μήνες.
Το ΔΝΤ προχωρά στην υποχρεωτική ανάληψη των χρεών μέσα στους επόμενους 6 μήνες οι οποίοι μετρούν από το 18μηνο και σε περίπτωση ληξιπροθέσμων SDR, αναστέλλει το δικαίωμα του από τη χρήση του συναλλάγματος SDR.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης