Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταθάκης: «Στοίχημα» η απεμπλοκή των τραπεζών από το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων»

Σταθάκης: «Στοίχημα» η απεμπλοκή των τραπεζών από το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων»
"Περιορισμένης δυνατότητας οι λύσεις που έχουν επιλεγεί"
Εναντίον των πολιτικών της λιτότητας καταφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist.
Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός υποστήριξε πως η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να ενθαρρύνει πολιτικές λιτότητας και να ενισχύει έτσι την πολιτική αστάθεια που δημιουργεί εθνικιστικές και αποσχιστικές τάσεις.
Όπως εξήγησε, το κεντρικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι οι πολιτικές λιτότητας, αφού η ιδέα ότι οι περιοριστικές πολιτικές μπορούσαν να προκαλέσουν την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας ήταν παραπλανητική.
«Δεκάδες μελέτες καταλήγουν, ότι χρειάζεται μια στρατηγική μακροοικονομικών πολιτικών σταθεροποίησης και οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται αποτελούν μετατόπιση από τις πολιτικές της λιτότητας σε πρωτοβουλίες που να δημιουργούν καθεστώς ενθάρρυνσης επενδύσεων με υψηλό ρίσκο στην πραγματική οικονομία» διέτεινε εν συνεχεία.
Ωστόσο, ο Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στα προβλήματα που παραμένουν και βραχυκυκλώνουν το τραπεζικό σύστημα, με αποτέλεσμα να είναι ασταθές και επιφυλακτικό στο να χρηματοδοτήσει επενδύσεις, αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια.
«Υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση στην απεμπλοκή των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια και ο τρόπος και οι λύσεις που έχουν επιλεγεί μέχρι στιγμής είναι περιορισμένης αποτελεσματικότητας.
Χρειάζονται και άλλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ενθαρρύνουν τη δημιουργία επιχειρήσεων από την πλευρά των νέων και των μικρομεσαίων. Η Ελλάδα προσπαθεί να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους. Στο ΕΣΠΑ προσπαθούμε να κάνουμε 3 πράγματα να απεντάξουμε τα έργα που δεν πρόκειται να γίνουν, να επιλέξουμε αυτά που θα συνεχίσουν στον επόμενο πρόγραμμα και να επιλεγούν αυτά που θα ενταχθούν στο νέο» εξήγησε εν συνεχεία.
Επίσης, τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια α να ολοκληρωθούν τα έργα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ με κάποιου είδους δανεισμό ώστε να
απελευθερώσουν κεφάλαια του ΕΣΠΑ για να ενταχθούν σε αυτό νέα έργα.
Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις σημείωσε ότι ήταν εκτός πραγματικότητας οι αρχικοί στόχοι και η ιδέα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ο τρόπος να βγούμε από την κρίση ήταν εντελώς λάθος αφού τελικά όλες μαζί δεν θα ξεπεράσουν τα 6-7 δισ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης