Τελευταία Νέα
old

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού για το deal Σκλαβενίτη - Βερόπουλου - Πως οι συντεχνίες της αγοράς επιβιώνουν ακόμη

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού για το deal Σκλαβενίτη - Βερόπουλου - Πως οι συντεχνίες της αγοράς επιβιώνουν ακόμη
Τι αναζητά η έρευνα στο λιανεμπόριο;
Ο φάκελος της γνωστοποίησης της συμφωνίας εξαγοράς του ομίλου Βερόπουλος από τον όμιλο Σκλαβενίτη δεν έχει κατατεθεί μέχρι σήμερα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού παρότι η ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 5 Μαΐου ανέφερε ότι εντός των επόμενων ημερών θα υποβληθεί η σχετικώς προβλεπόμενη γνωστοποίηση.
Η εκπρόσωπος του ομίλου Σκλαβενίτη ανέφερε στο bankingnews.gr ότι ο φάκελος θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και την ίδια στιγμή η διοίκηση θα δώσει όλες τις οικονομικές πληροφορίες αναφορικά με την εξαγορά του ομίλου Βερόπουλου.
Πηγή από την Επιτροπή Ανταγωνισμού είπε στο bankingnews.gr ότι όμιλος Σκλαβενίτη είναι υποχρεωμένος σε διάστημα 30 ημερολογιακών ημερών θα πρέπει να καταθέσει το φάκελο της συμφωνίας από την ημέρα δημοσιοποίησής της.
Ο έλεγχος του φακέλου θα γίνει με την προοπτική αναζήτησης δεσπόζουσας θέσης της αγοράς.
Η ίδια πηγή μας διευκρίνισε ότι δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία το μερίδιο αγοράς για να μας οδηγήσει αβίαστα σε αυτό το συμπέρασμα.
Τόνισε ότι στην αξιολόγηση θα προστεθεί και το πρόσφατο δημοσίευμα του bankingnews που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το ύψος των υποχρεώσεων του νέου ομίλου που ανέρχεται πλέον στο 1 δισ ευρώ
Πρόσθεσε ότι ήδη στην αγορά υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων που κατέχουν μερίδια αγοράς στα επίπεδα του 45% αλλά δεν τεκμηριώνεται η δεσπόζουσα θέση και κατά συνέπεια ο έλεγχος των τιμών και της αγοράς.
Στο επόμενο σημείο που θα δοθεί έμφαση είναι το σχέδιο οικονομικής εξάρτησης που διαμορφώνει η νέα συμφωνία στην αγορά.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει να τεκμηριώσει τη μία ή την άλλη άποψη ανέφερε η ίδια πηγή.
Τα νομοθετικά εργαλεία έχουν ως βάση αυτά που είχε ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχουν συμπεριληφθεί στην ελληνική νομοθεσία.
Να σημειωθεί ότι η Ανεξάρτητη Αρχή βρίσκεται στο στάδιο μεγάλης έρευνας για το λιανεμπόριο και αναμένεται να δώσει απαντήσεις ή να φέρει στο προσκήνιο τις συνθήκες εκείνες που επιτρέπουν από κοινού συμφωνίες για τη χειραγώγηση των τιμών.
Το βασικό μέλημα της μελέτης είναι να αναδείξει ποιος είναι ο βασικός ρυθμιστής της αγοράς.
Εξετάζεται ο ισχυρός προμηθευτής και παραγωγός αλλά και το σουπερ μάρκετ.
Αναζητείται ποιος από τους δύο ρόλους είναι καθοριστικός στην τελική διαμόρφωση της τιμής του προϊόντος.
Σύμφωνα με έμπειρο άνθρωπο της αγοράς η τιμολογιακή πολιτική και η δημιουργία «καρτέλ» δεν έχουν μονοσήμαντη διάσταση.
Πρόσθεσε ότι η ελληνική νομοθεσία με διατάξεις μερικών σύντομων προτάσεων δίνουν κρίσιμα προνόμια σε όλη την αλυσίδα της αγοράς.
Η κατάληξη είναι ότι ο παραγωγός,  ο διακινητής, η μονάδα επεξεργασίας αλλά και ο τελικός πωλητής έχουν κερδίσει δικαιώματα τα οποία όλα μαζί διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώνει την τελική τιμή του προϊόντος η οποία δεν αντιπροσωπεύει επί της ουσίας την πραγματική του αξία αλλά είναι αποτέλεσμα συντεχνιακών αντιλήψεων που ορθώνονται στην αγορά.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης