Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τι απαντά ο Βαρουφάκης για το... Δεν ξέρω αν θα είμαστε κυβέρνηση τον Ιανουάριο - Στο πιο δύσκολο σημείο η διαπραγμάτευση

Τι απαντά ο Βαρουφάκης για το... Δεν ξέρω αν θα είμαστε κυβέρνηση τον Ιανουάριο - Στο πιο δύσκολο σημείο η διαπραγμάτευση
Στο τέλος με αμοιβαίες υποχωρήσεις θα τα βρούμε με τους εταίρους τόνισε ο κ. Βαρουφάκης
(upd2)Μην παίρνουμε το «τόσο» και το κάνουμε «τόσο», ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, το απόγευμα της Τετάρτης, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη φράση που χρησιμοποίησε ο υπουργός το μεσημέρι «Μπορώ εγώ να δεσμευτώ ότι θα είμαστε κυβέρνηση τον Ιανουάριο;».
Σε διευκρινιστική του απάντηση, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε:
Ας σοβαρολογούμε επιτέλους μια φορά.
Ρωτήθηκα εάν δεσμεύομαι ότι μετά τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο της συμφωνίας μας με τις συμβασιούχες καθαρίστριες, θα προχωρήσουμε σε μια κίνηση που να τις αποκαταστήσει.
Είπα, βεβαίως και θα το κάνουμε.
Και ρωτήθηκα «Θα είστε υπουργός; Θα είστε κυβέρνηση;» και λέω «δεν μπορώ να δεσμευτώ για κάτι τέτοιο». Δεν μπορώ να δεσμευτώ ότι θα ζω αύριο... «χτύπα ξύλο».
Αλλά μην παίρνουμε το «τόσο» και το κάνουμε «τόσο».
Μιλώντας, με συγκεντρωμένους εφοριακούς έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης προειδοποίησε πως η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο πιο δύσκολο σημείο της, στο επισφαλές σημείο της.
Είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε όλοι μαζί να κλείσει, εξήγησε.

Οι πρότερες δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη
Την θέση ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει πολιτική λύση στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών, λίγες ώρες πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου.
«Στο τέλος, όπως πάντα, με αμοιβαίες υποχωρήσεις θα τα βρούμε» υποστήριξε ο κ.Βαρουφάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως για την κυβέρνηση δεν υπάρχει η «λύση» περί διπλού νομίσματος.
«Δεν υπάρχει για την κυβέρνηση λύση Mayer για διπλό νόμισμα.
Υπάρχει μόνον πολιτική λύση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Βαρουφάκης.
Ερωτηματικά ωστόσο προκαλεί μια αποστροφή του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση των κθαριστριών για την ανανέωση των συμβάσεών τους οι οποίες λήγουν τον Δεκέμβριο του 2015, δήλωσε:
«Μπορώ να δεσμευτώ ότι θα είμαστε κυβέρνηση τον Ιανουάριο; Εάν είμαστε, η δέσμευση είναι απόλυτη».
Σημειώνεται πως σε σημερινό δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Bild, έθετε το ερώτημα εάν ένα παράλληλο νόμισμα θα μπορούσε να σώσει την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη Bild, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει και την εισαγωγή ενός δεύτερου νομίσματος, του Geuro.
Βάσει του δημοσιεύματος, η ιδέα προέρχεται από τον πρώην επικεφαλής οικονομολόγο της Deutsche Bank, Thomas Mayer, ο οποίος πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους με υποσχετικές (IOU’s), με τις οποίες οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι θα μπορούν να αγοράσουν και να πληρώσουν τα πάντα, όπως κάνουν με το ευρώ.
«Ποιο θα μπορούσε να είναι το πλεονέκτημα του Geuro» διερωτάται η εφημερίδα, η οποία δίνει μόνη της την απάντηση: «Η Αθήνα θα μπορούσε να αποφύγει την χρεοκοπία».
«Η Ελλάδα θα παραμείνει στο Ευρώ χωρίς Grexit» υποστήριξε ο Mayer μιλώντας στη Bild.
Ένα άλλο πλεονέκτημα – βάσει πάντα του δημοσιεύματος – είναι ότι το παράλληλο αυτό νόμισμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης