Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bild: Καθ’οδόν προς την χρεοκοπία η Ελλάδα – Μπορεί να τη σώσει το Geuro;

tags :
Bild: Καθ’οδόν προς την χρεοκοπία η Ελλάδα – Μπορεί να τη σώσει το Geuro;
Το πλεονέκτημα του παράλληλου νομίσματος είναι ότι η Ελλάδα θα αποφύγει την χρεοκοπία χωρίς Grexit αναφέρει η Bild
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα οδεύει προς την χρεοκοπία διατυπώνει σε σημερινό δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία διερωτάται αν η Ελλάδα θα μπορούσε να σωθεί από την υιοθέτηση ενός παράλληλου νομίσματος, του Geuro.
Το δημοσίευμα που έχει τίτλο «Μπορεί το Geuro να σώσει την Ελλάδα;» αναφέρεται στις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΟΙΚ, Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος προειδοποίησε ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι εξαιρετικά επείγοντα και ότι η χώρα πρόκειται να ξεμείνει από ρευστό σε δύο εβδομάδες.
Παράλληλα, η Bild αναφέρει πως η Ελλάδα κατάφερε να ξεπληρώσει τη δόση των 756 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ, παίρνοντας 660 εκατομμύρια ευρώ από το αποθεματικό ταμείο έκτακτης ανάγκης της ΤτΕ για το ΔΝΤ.
Υπό τον κίνδυνο χρεοκοπίας, η ελληνική κυβέρνηση – όπως επισημαίνει η Bild – εξετάζει και την εισαγωγή ενός δεύτερου νομίσματος, του Geuro.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ιδέα προέρχεται από τον πρώην επικεφαλής οικονομολόγο της Deutsche Bank, Thomas Mayer, ο οποίος πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους με υποσχετικές (IOU’s), με τις οποίες οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι θα μπορούν να αγοράσουν και να πληρώσουν τα πάντα, όπως κάνουν με το ευρώ.
«Ποιο θα μπορούσε να είναι το πλεονέκτημα του Geuro» διερωτάται η εφημερίδα, η οποία δίνει μόνη της την απάντηση: «Η Αθήνα θα μπορούσε να αποφύγει την χρεοκοπία».
«Η Ελλάδα θα παραμείνει στο Ευρώ χωρίς Grexit» υποστήριξε ο Mayer μιλώντας στη Bild.
Ένα άλλο πλεονέκτημα – βάσει πάντα του δημοσιεύματος – είναι ότι το παράλληλο αυτό νόμισμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Η Bild διατυπώνει το ερώτημα τι θα γινόταν σε αυτήν την περίπτωση με τους τουρίστες και εκτιμά ότι θα μπορούσαν και αυτοί να πληρώνουν σε Geuro, αναφέροντας πως το νέο νόμισμα θα ήταν κανονικά «ανταλλάξιμο» με το ευρώ τόσο στις συναλλαγές με τις τράπεζες όσο και σε αγορές.
Στα τέλη Απριλίου ο Mayer είχε ενημερώσει τον υπ. Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη για το Geuro.
«Η Αθήνα επίσημα αρνείται σχέδια για παράλληλο νόμισμα.
Αλλά η έλλειψη χρημάτων θα μπορούσε να αναγκάσει την κυβέρνηση να εισάγει το Geuro πολύ ταχύτερα από ότι θα επιθυμούσε» επισημαίνει το δημοσίευμα.
Σημειώνεται πάντως πως για το θέμα αυτό είχε ερωτηθεί τις προηγούμενες ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, ο οποίος αν και είχε παραδεχθεί πως η κυβέρνηση ακούει διάφορες εισηγήσεις, είχε διαμηνύσει πως η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης