Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαρουφάκης: Η ΕΚΤ δεν ακολουθεί εντολές - Όχι σε capital controls και μειώσεις συντάξεων - Πρόοδος σε ΦΠΑ, κόκκινα δάνεια

Βαρουφάκης: Η ΕΚΤ δεν ακολουθεί εντολές - Όχι σε capital controls και μειώσεις συντάξεων - Πρόοδος σε ΦΠΑ, κόκκινα δάνεια
Θεωρούμε πως η ΕΚΤ θα έπρεπε να είχε κάνει εκ νέου αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα - Η κυβέρνηση δεν εξετάζει την επιλογή του δημοψηφίσματος
(upd2)Την αισιοδοξία του πως πλησιάζει όλο και περισσότερο η ώρα της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αμέσως μετά το πέρας του Eurogroup.
Το ζήτημα της ρευστότητας πρέπει να επιλυθεί άμεσα, προτού γίνει πιεστικό, διεμήνυσε ο κ. Βαρουφάκης, για να επαναλάβει πως εντός των επόμενων εβδομάδων πρέπει να υπάρξει συμφωνία.
Ερωτηθείς για τη στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές πως η ΕΚΤ δεν δέχεται εντολές ούτε από την Ελλάδα, ούτε από το Eurogroup.
Θεωρούμε πως η ΕΚΤ θα έπρεπε να είχε κάνει εκ νέου αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα, τόνισε ωστόσο.
Ερωτηθείς για το καυτό ζήτημα των ημερών, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει την επιλογή του δημοψηφίσματος.
Πάντα υπάρχει η δυνατότητα δημοψηφίσματος, είναι ζήτημα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης αλλά δεν το εξετάζουμε, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Δεν μπορέσαμε να φθάσουμε σε ένα τελικό αποτέλεσμα, τόνισε στη συνέχεια, σχολιάζοντας την έκβαση του Eurogroup.
"Η κυβέρνηση αναζητά τον κοινό τόπο μεταξύ του μνημονιακού και μετα-μνημονιακού, μεταρρυθμιστικού προγράμματος.
Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για να πετύχει μία λυτρωτική συμφωνία", σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.
Το Eurogroup κατάλαβε τις προσπάθειες της Ελλάδας και υπάρχει θετικό κλίμα, πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση έκανε πολύ ουσιαστικές προτάσεις, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών.
Συνεχίζοντας ο κ. Βαρουφάκης, τόνισε πως η κυβέρνηση έχει συμβιβαστεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει στις κόκκινες γραμμές της.
Η μείωση των συντάξεων δεν αποτελεί μεταρρύθμιση, τόνισε, για να προσθέσει πως μόνο μέσα στα πλαίσια της οικονομικής ανάπτυξης, θα υπάρξει βελτίωση του ασφαλιστικού.
Πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη, εξορθολογισμός των ταμείων και μείωση των πρόωρων συντάξεων για να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό, σημείωσε.
Το ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο, με τόσο υψηλά ποσοστά ανέργων και μη δηλωμένης εργασίας, σχολίασε, επίσης, ο Κ. Βαρουφάκης, για να τονίσει πως το ασφαλιστικό αποτελεί κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης.
Υπάρχουν διαφορές στην προσέγγιση της αγοράς εργασίας, εξήγησε, για να συμπληρώσει πως υπάρχει σύγκλιση στο ζήτημα του ΦΠΑ, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, δεσμεύθηκε εκ νέου ο υπουργός Οικονομικών.
Κόκκινα δάνεια, ΦΠΑ, ανεξαρτησία φορολογικής μηχανής είναι τομείς όπου έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος, εξήγησε επίσης ο κ. Βαρουφάκης, για να τονίσει πως δεν έχει τεθεί ζήτημα επιβολής capital controls στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Σήμερα είχα την πιο φιλική συζήτηση με τον Schaeuble, ανακοίνωσε επίσης ο κ. Βαρουφάκης, για να επαναλάβει πως η προσφυγή στο λαό είναι μία κίνηση άμυνας και πως δεν υπάρχει προς το παρόν λόγος διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης