Τελευταία Νέα
Οικονομία

FAZ: Ο Schaeuble είχε προτείνει στον Γ. Παπανδρέου το 2011 να κάνει δημοψήφισμα - Παραμένει απόφαση του ελληνικού λαού

FAZ: Ο Schaeuble είχε προτείνει στον Γ. Παπανδρέου το 2011 να κάνει δημοψήφισμα - Παραμένει απόφαση του ελληνικού λαού
H Αθήνα μπορεί να αντικαταστήσει τις μεταρρυθμίσεις με άλλες ισοδύναμες, αλλά θα πρέπει και να τις εφαρμόσει 
Βόμβα μεγατόνων από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών W. Schaeuble για το ζήτημα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει στην Κυριακάτικη της έκδοση η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο γερμανός υπουργός ήταν αυτός που είχε συμβουλέψει τον Γιώργο Παπανδρέου, το 2011, να κάνει δημοψήφισμα.
«Ήταν και παραμένει απόφαση του ελληνικού λαού ποιον δρόμο θα πάρει, αλλά υπάρχουν και άλλες αποφάσεις χωρών, από την Εσθονία μέχρι την Ισπανία, που πρέπει να γίνουν σεβαστές» εξήγησε ο Schaeuble.
«Θέλουμε να βοηθήσουμε τη χώρα, όμως πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, γιατί ειδάλλως υποσκάπτεται η εμπιστοσύνη, η οποία είναι θεμέλιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης» τονίζει.
Ο W. Schaeuble σε ερώτηση της εφημερίδας «εάν η Ελλάδα θα είναι και το φθινόπωρο μέλος της ευρωζώνης» απαντά πως το «ελπίζει», λέγοντας πως «η απόφαση όμως δεν είναι δική μας, αλλά της Ελλάδας».
Παρότι αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγμάτευσης όπου το κλίμα είναι σαφώς βελτιωμένο ο Γερμανός υπουργός υπογραμμίζει πως το ζητούμενο είναι «η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος».
Σε περίπτωση αλλαγών από την ελληνική πλευρά ο W. Schaeuble υποστηρίζει πως «η Αθήνα μπορεί να αντικαταστήσει μεταρρυθμίσεις με άλλες ισοδύναμες, αλλά θα πρέπει και να τις εφαρμόσει».
Όσον αφορά τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, ο Schaeuble αρνείται να δώσει τροφή στα περί αντικατάστασής του, λέγοντας πως ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμένει ο έλληνας συνομιλητής στο Eurogroup.
Στο μεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, αφήνει ο γερμανός υπουργός οικονομικών, λέγοντας πως «αν η Ελλάδα εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις και εξακολουθεί να χρειάζεται βοήθεια, συζητάμε για ένα τρίτο πακέτο».
Την ικανοποίηση του για τη δήλωση του γερμανού ΥΠΟΙΚ εκφράζει ο αντιπρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών και κυβερνητικός εταίρος της A. Merkel με συνέντευξη του στη Bild της Δευτέρας.
Ο Ralf Stegner τόνισε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο υπουργός οικονομικών λέει ότι η Γερμανία θα πράξει τα πάντα, προκειμένου να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης