Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με στόχο την επίτευξη συνολικής συμφωνίας συνεδριάζει το Brussels Group - Αγκάθια εργασιακό, ασφαλιστικό

Με στόχο την επίτευξη συνολικής συμφωνίας συνεδριάζει το Brussels Group - Αγκάθια εργασιακό, ασφαλιστικό
Θεσμοί και Ελλάδα επιδιώκουν να γεφυρώσουν το χάσμα που εξακολουθεί να υπάρχει σε ασφαλιστικό και εργασιακό
Με στόχο την επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας συνεδριάζει αυτή την ώρα το Brussels Group, με την ελληνική κυβέρνηση να αλλάζει άρδην στρατηγική και να εγκαταλείπει τα σχέδια περί ενδιάμεσης συμφωνίας.
Οι διαπραγματεύσεις των θεσμών, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη από τις 14:00 (ώρα Βρυξελλών) στοχεύουν στην περαιτέρω επίλυση των διαφωνιών αλλά και στην πρόοδο των συζητήσεων.
Θεσμοί και Ελλάδα επιδιώκουν να γεφυρώσουν το χάσμα που εξακολουθεί να υπάρχει σε ασφαλιστικό και εργασιακό, ώστε στο Eurogroup της 11ης Μαΐου να επιβεβαιωθεί η συντελεσθείσα πρόοδος.
Άλλωστε, χθες, σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον Πρωθυπουργό, εξετάστηκαν τα «ανοικτά ζητήματα» με τους πιστωτές.
Πρόκειται για τα γνωστά «αγκάθια» που έχουν να κάνουν με τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, την κάλυψη του δημοσιονομικού «κενού» για το 2015 και το 2016 με την εφαρμογή μιας σειράς φοροεισπρακτικών μέτρων.
Τις αποφάσεις για όλα αυτά τα ζητήματα η κυβέρνηση επιχείρησε να τις μεταθέσει γα τον Ιούνιο, βάζοντας την δεδομένη χρονική στο τραπέζι προτάσεις που δεν έχουν πολιτικό κόστος και δεν θίγουν τη μεγάλη μάζα του πληθυσμού.
Τακτική που δεν κατάφερε να περάσει μπροστά στο «τείχος» των εταίρων στο οποίο ενσωματώθηκε ξαφνικά και το ΔΝΤ «παγώνοντας» τις διαπραγματεύσεις που γίνονται σε επίπεδο Brussels Group.
Να σημειωθεί ότι το Ταμείο σκλήρυνε ξαφνικά τη θέση του και ζήτησε επίμονα την άμεση λήψη από την κυβέρνηση μέτρων που αφορούν το συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας.
Το «μαγαζί» της Cristine Lagarde ύψωσε τη φωνή απαιτώντας τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τη διατήρηση του μηδενικού ελλείμματος των ταμείων.
Η ελληνική αντιπροσωπεία της οποίας ηγείται ο επικεφαλής του ΣΟΕ καθηγητής Γιώργος Χουλιαράκης αιφνιδιάστηκε στην αρχή, μην περιμένοντας αυτή την επίθεση, αλλά ανακουφίστηκε κάπως όταν διαπίστωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν συμμερίζονται τόσο την απαίτηση του ΔΝΤ.
Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, άμεση προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη λήψη μέτρων που αφορούν το δημοσιονομικό και το φορολογικό τομέα.
Οι ευρωπαίοι εκτιμούν ότι το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά είναι καλύτερα να παραπεμφθούν για αργότερα, στις διαπραγματεύσεις του Ιουνίου.
Αυτό που προέχει είναι η αύξηση των εσόδων που θα επιτρέψει την κάλυψη του δημοσιονομικού «κενού» των 2,2 δισ. ευρώ και ζητούν από την Αθήνα δεσμεύσεις στον τομέα αυτόν, υποσχόμενοι κατανόηση στο πρωτογενές πλεόνασμα.
Τούτο όμως δεν εξυπηρετεί τα σχέδια της Αθήνας για συνολική συμφωνία και αυτό που μένει να δούμε είναι η πορεία που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις στην Βελγική πρωτεύουσα που ξεκίνησαν εκ νέου σήμερα μετά την χθεσινή διακοπή.
Πηγές από το Μαξίμου κάνουν λόγο για πρόοδο των συνομιλιών «μέχρι την Τετάρτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγνώριση και από το Eurogroup της 11η Μαίου.
Πάντως, η ελληνική πλευρά έχει ανοίξει παράθυρο υποχώρησης στο ζήτημα της φορολόγησης των ακινήτων, καθώς το πιθανότερο είναι ότι ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα διατηρηθεί και φέτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης