Τελευταία Νέα
Οικονομία

Constancio (EKT): Η Ευρωζώνη μπορεί να αντέξει το Grexit αλλά θα το αποφύγουμε - Θα υπάρξει συμφωνία

tags :
Constancio (EKT): Η Ευρωζώνη μπορεί να αντέξει το Grexit αλλά θα το αποφύγουμε - Θα υπάρξει συμφωνία
Καθησυχάζει ο Constantio προεξοφλώντας συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της
Βέβαιος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της και ότι θα αποφευχθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο – που δεν είναι άλλο από το Grexit – εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio.
«Είμαι βέβαιος ότι το χειρότερο δυνατό σενάριο, δηλαδή η έξοδος από το ευρώ, θα αποφευχθεί»{, δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ στην ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad.
Όλοι αναγνωρίζουν ότι ο βαθμός της πίεσης και ευαισθησίας ευρωζώνη, έχουν αλλάξει πλέον ριζικά.
Δεν υπάρχουν σημάδια μετάδοσης της κρίσης, τόνισε ο Constancio, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην χειρότερη περίπτωση, η ζώνη του ευρώ είναι πλέον σε θέση να αντέξει το Grexit.
Όσον αφορά το QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο αντιπρόεδρος της τράπεζας ανέφερε ότι δεν θα ολοκληρωθεί πρόωρα ακόμη και αν η οικονομία της Ευρώπης ανακάμψει ταχύτερα του αναμενόμενου.
Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα λειτουργεί καλά και διερωτήθηκε γιατί θα έπρεπε να σκεφτούμε τη διακοπή του όταν ο πληθωρισμός είναι αρνητικός και οι πληθωριστικές προσδοκίες δεν είναι κοντά στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% που έχει τεθεί.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε μόλις πριν από μερικούς μήνες και θα ήταν πολύ παράξενο αν αρχίζαμε ήδη να μιλάμε για τη διακοπή του, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει γενικευμένη υπερτίμηση των περιουσιακών στοιχείων στην ζώνη του ευρώ, κάτι που εν μέρει θέλει να επιτύχει η ΕΚΤ μέσω του προγράμματός της.
Ο μόνος κίνδυνος είναι ότι η «αναζήτηση αποδόσεων» θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο, επισήμανε.
Πρέπει να το παρακολουθούμε από κοντά αυτό, πρόκειται για δουλειά μακροοικονομικής πολιτικής προληπτικής εποπτείας, και όχι νομισματικής πολιτικής, για να αποφευχθεί η δημιουργία «φουσκών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης